fbpx

Slovenski tradicionalni zajtrk s prvošolci Osnovne šole III. Murska Sobota

Danes je bil prav poseben petek – dan slovenske hrane in dan tradicionalnega slovenskega zajtrka. Dopoldan so nas obiskali prvošolci Osnovne šole III. Murska Sobota, s katerimi smo se pogovarjali o različnih mlečnih produktih in o pomembnosti zajtrka za zabaven in energije poln šolski dan. Vsak je naštel nekaj izdelkov, ki se jih je spomnil oziroma jih s starši uporabljajo za peko različnih jedi ali sladic. Nekateri so ugotovili, da imajo pred sabo tudi maslo in mleko in ju uporabili pri naštevanju. Seveda tradicionalni zajtrk ne bi bil brez namazanega kruha z maslom in slovenskim medom. Vsak je dobil tudi svoje polnomastno mleko Milki, ki ga je popil ali pa shranil za pozneje. Ko smo se okrepčali, smo si v 20-minutnem videoposnetku pogledali način predelave mleka v bele zaklade neokrnjene narave, vse od kmetij pa do trgovin. Najbolj zanimivi so našim mladim obiskovalcem bili stroji, po katerih se dnevno pretaka več tisoč litrov mleka in pridelava trdega sira ementalca. Ker so bili izjemno pridni in so sodelovali, so prejeli zbirko kratkih zgodbic - Mlečne zgodbe, katere jih bodo spominjale na današnji obisk. Ko se je naše druženje že skoraj končalo, smo jim pokazali še cisterno mleka, ki je ravnokar pripeljala sveže mleko, in pa sušilnico, kjer se mleko spreminja v "snežinke" ter jim zaželeli še veliko zabavnih dni in zdravih zajtrkov.

Ta spletna stran uporablja piškotke. Z nadaljnjo uporabo spletne strani soglašate, da se prenesejo in nastavijo piškotki, kot je zapisano v pravilniku.

Preberi več