SLADICE
Panna cota z malinami
Sestavine za 3 kozarce
Sestavine:
-
200 g lešnikov
-
7 dl kokosovega mleka
-
3 žlice kokosovega olja
-
10 žlic eritritola
-
5 lističev želatine
Priprava:
Lešnike in vodo dobro zmešaš v blenderju, precediš in nazaj v blender preliješ kokosovo mleko. Dodaš stopljeno kokosovo olje in eritritol in ponovno zmiksaš, želatino pripraviš po navodilu z embalaže. Želatino priliješ v blender in na hitro premešaš, vliješ v kozarce in shraniš na hladnem za nekaj ur. Na koncu okrasiš z malinami.
Dober tek!
SLADICE
Brownie overnight oats
Količina: 2 porciji
Sestavine:
Ovsena kaša:
-
30 g mandljevega masla,
-
160 g ovsenega napitka Plana Plus,
-
1/2 čajne žličke vanilljeve arome,
-
35 g javorjevega sirupa,
-
25 g temnega kakava,
-
135 g ovsenih kosmičev,
-
15 g sladila po izbiri.
Dodatki:
-
temna čokolada brez dodanega sladkorja,
-
sojin jogurt,
-
čokoladne kapljice,
-
nastrgan kokos.
Priprava:
V posodi zmešajte mandljevo maslo, ovsen napitek, vaniljevo aromo in javorjev sirup. S pomočjo železne metlice za stepanje vse skupaj dobro premešajte, da nastane enotna zmes.
Dodajte kakav, ovsene kosmiče in sladilo po izbiri. Premešajte in poskusite - po želji dodajte več sladila.
Zmes nadevajte v dve posodici ali skodelici in postavite v hladilnik za vsaj 3 ure ali kar čez noč.
Okrasite z dodatki po izbiri in postrezite.
Dober tek!
SLADICE
Matcha palačinke
Količina: 6 večjih palačink
Sestavine za palačinke:
-
1 jedilna žlica matche,
-
130g ovsene moke,
-
30g tapiokine moke,
-
40g sladila po izbiri,
-
1 jedilna žlica javorjevega sirupa,
-
1 jedilna žlica kokosovega olja.
Dodatki
-
jogurt,
-
čokoladni namaz,
-
sveže sadje (jagode, češnje itd.).
Priprava:
V večji posodi zmešajte matcho, obe moki in sladilo. Premešajte.
V ločeni posodi zmešajte napitek, sirup in olje. Premešajte, da nastane enotna zmes.
1/3 mokrih sestavin dodajte suhim in s pomočjo železne metlice za stepanje vse skupaj premešajte, da nastane gosta pasta. Dodajte še 1/3 mokrih sestavin in premešajte. Dodajte še preostanek mokrih sestavin in premešajte.
Pustite stati 5 minut, medtem pa na srednjem ognju segrejte ponev - ponev grejte vsaj 5-8 minut.
Segreto ponev naoljite, odvečno olje pa iz ponve popivnajte s papirnato brisačko.
Maso premešajte in po potrebi (v kolikor se je zgostila) dodajte še 0,5 dcl napitka.
Na ponev odmerite nekje 1/4 skodelice mase oz. toliko, da pokrijete celotno dno. Vlito maso po ponvi enakomerno razporedite in pecite nekje 1-2 minuti na eni strani oz. tako dolgo, da je dno palačinke zlato obarvano, robovi pa rahlo zapečeni. Obrnite in pecite nekje 1 minuto na drugi strani.
Pečene palačinke odlagajte na krožnik, eno na drugo in jih vmes pokrijte s kosom alu folije (na tak način ostanejo tople, mehke in puhaste, ter se ne posušijo).
Palačinke postrezite z dodatki po izbiri.
Dober tek!
SLADICE
Polnozrnati mafini z granolo in pinjencem
Sestavine za 12 mafinov:
Biskvit:
- 225 g pirine polnozrnate moke
- 115 g kokosovega sladkorja
- 1 čajna žlička pecilnega praška
- ½ čajne žličke sode bikarbone
- ½ čajne žličke cimeta
- 95 g granole po izbiri
- 65 g olivnega olja
- 210 g pinjenca gozdni sadeži
- 120g vode
- 1 čajna žlička vaniljeve arome
Posip:
- granola
Priprava:
Pečico segrejte na 200 stopinj.
V posodi zmešajte moko, sladkor, pecilni prašek, soda bikarbono in cimet. Na koncu dodajte še granolo in dobro premešajte, da je granola popolnoma prekrita z moko.
V ločeni posodi zmešajte olje, pinjenec, vodo in vaniljevo aromo.
Mokre sestavine prelijte v suhe in s pomočjo železne metlice za stepanje premešajte samo toliko, da se vse poveže in več sledu moke.
Zmes enakomerno nadevajte v pekač za mafine, obložen z lističi za peko. Maso nadevajte do vrha, bogato posujte z granolo in pecite 18 -20 minut oz. dokler vstavljen zobotrebec na sebi nima surovega testa.
Pekač vzemite iz pečice in pustite, da se mafini malo ohladijo, nato jih prestavite na rešetko za hlajenje in postrezite.
Dober tek!
SLADICE
Čokoladni kolač s pinjencem
Količina: za 6 oseb
Sestavine:
-
170 g moke
-
270 g sladkorja
-
5 g pecilnega praška
-
2 g sode bikarbone
-
ščepec soli
-
30 g kakava v prahu
-
120 ml olja
-
½ žličke vaniljeve arome
-
2 jajci
-
140 ml vroče vode
Preliv
-
60 g čajnega masla
-
25 g kakava v prahu
-
180 g sladkorja v prahu
-
½ žličke vaniljeve arome
Priprava:
V večji skledi zmešamo moko, sladkor, sol, pecilni prašek, sodo bikarbono in kakav v prahu. Dodamo naravni pinjenec, olje, vaniljevo aromo in jajci. Z mešalnikom mešamo, da dobimo gladko maso, vmes pa dodamo še vročo vodo.
Pečico segrejemo na 180 °C in globlji pekač namastimo z maslom.
Maso prelijemo v pekač in kolač pečemo 30 do 40 minut. Medtem ko se hladi, pripravimo preliv.
Za preliv stopljenemu maslu dodamo kakav v prahu, sladkor, pinjenec in vaniljevo aromo. Sestavine zmešamo v gladko maso, kolač prelijemo in pred postrežbo pustimo počivati kakšnih 10 minut.
Kolač razrežemo na kocke in postrežemo s stepeno smetano.
Dober tek!
SLADICE
Prosena kaša z jagodno omako in čokolado
Sestavine:
- prosena kaša
- Pomursko mlejko
- sladkor
- maline
- čokolada
Priprava:
Proseno kašo kuhamo v mleku 30 min. Za 100 g prosene kaše potrebujemo 800 mL mleka in dve žlici sladkorja.
Ohladimo, dodamo maline in čez vse skupaj naribamo čokolado.
Dober tek!
SLADICE
Skutni-češnjev zavitek
Sestavine:
- testo za zavitek
- Slovenska domača skuta
- češnje brez koščic ali češnjev kompot
- vanilijev sladkor
- sladkor
- moka
Priprava:
Če uporabljamo češnje iz kompota, jih pred uporabo precedimo skozi sito.
Testo za zavitek razprostremo na suho, rahlo pomokano krpo. V skledi zamešamo polovično količino češenj, vanilijev sladkor in sladkor. Vse skupaj razporedimo po testu in po vrhu razporedimo še drugo polovico češenj. Krpo dvignemo na eni strani in vse skupaj zavijemo v zavitek. Pečemo v pečici na 180 °C 45 min.
Dober tek!
SLADICE
Miklavževa torta
Sestavine za testo:
- 5 rumenjakov
- 5 žlic sladkorja
- 240 g mletih orehov
- 5 velike žlice ostre moke
- noževa konica pecilnega praška
- vanilij sladkor
- sneg iz 5 beljakov
- sok in lupina ene pomaranče
Sestavine za kremo:
- 300 g bele čokolade
- 0,5 l sladke smetane Pomurskih mlekarn
- 0,5 l mascarpone
- lupina ene pomaranče
Priprava:
Za testo iz 5 beljakov stepemo sneg v katerega previdno vmešamo ostale sestavine, tako da dobimo enakomerno zmes. Pečemo v na 180C. Pomarančna krema: Sladko smetano stepemo. Belo čokolado raztopino nad vodno kopeljo. Raztopljeno čokolado in mascarpone previdno vmešamo v sladko smetano in dodamo nastrgano pomarančno lupinico. Pečeno testo vzamemo iz pečice, ohladimo in prerežemo na pol. Oba notranja dela premažemo s pomarančnim sokom, obložimo s fileti pomarančnga mesa. Namažemo kremo in položimo zgornji del testa na spodnjega. Premaz ponovimo tudi na zgornjem delu, nato pa torto v celoti premažemo s pomarančno kremo in jo okrasimo (koščki pomaranče, orehi, makroni, ...).
Dober tek!