GLAVNE JEDI

Sirov fondue

Količina: za 6 oseb

Sestavine:

Priprava:

Oba sira grobo naribamo. Vino segrejemo do rahlega vretja.

V kozici stopimo maslo, primešamo moko in dodamo segreto vino. Postopoma dodajamo nariban sir in ves čas mešamo. Začinimo z muškatnim oreščkom, česnom v prahu in popramo.

Omako prelijemo v set za fondue in postrežemo s poljubnimi dodatki – kruhki, krekerji, oreščki, sadjem…

Dober tek!

GLAVNE JEDI

Galeta z rdečim pestom, paradižniki, hrustljavim pršutom in burrato

1 pita, 6 kosov

Sestavine

Domače prhko testo:

  • 210g pšenične bele moke
  • 1/2 čajne žličke soli
  • 2 čajni žlički mešanice začimb za pizzo (rožmarin, origano, timijan, bazilika, majaron itd.)
  • 145g hladnega Ljutomerskega masla Pomurske mlekarne, narezanega na majhne 1x1cm kocke
  • 4 jedilne žlice hladne vode (dodajajte postopoma in po potrebi)

Nadev:

  • 170g kupljenega rdečega pesta (s posušenimi paradižniki in pistacijami je odlična izbira)
  • 600g rdečih in rumenih paradižnikov

Premaz in posip:

  • razžvrkljano jajce
  • mešanica začimb za pizzo

Hrustljav pršut z mozzarello:

  • 1 jedilna žlica olivnega olja
  • 6 rezin pršuta, natrganih na manjše kose
  • 6 mini mozzarell, razrezanih na polovice

Dodatki:

  • hrustljav pršut (recept zgoraj) burrata
  • olivno olje
  • čili olje
  • poper, pizza začimbe/timijan/bazilika
  • nasekljane pistacije
  • sveža bazilika

Priprava:

Pečico segrejte na 210 stopinj.

V posodi kuhinjskega mešalnika zmešajte moko, sol in začimbe. Dodajte še hladno maslo, narezano na kocke in 2 jedilni žlici vode. Mešajte, da dobite kepo testa. V kolikor je masa presuha dodajte še 1 jedilno žlico vode in ponovno premešajte. Ponovite še enkrat oz. tolikokrat, da dobite kompaktno testo, brez večjih kosov masla. Testo ne sme biti mokro, mora pa biti dovolj kompaktno, da lahko iz njega kasneje oblikujemo dno.

Oblikujte disk in ga tesno zavijte v folijo za živila. Postavite v hladilnik za 30 min-1 ure, nato vzemite iz hladilnika in po potrebi, če je testo pretrdo, pustite 15 minut na pultu, da se toliko zmehča, da ga lahko razvaljate.

Testo razvaljajte na pravokotnik velikosti približno 30x 40cm oz. tako velik, da se bo testo z zloženi robovi prilegalo v pekač.

Testo prestavite na pekač premera 25 x 35 cm, obložen s papirjem za peko.

Testo skoraj v celoti (1 cm roba pustite nenamazanega) premažite z rdečim pestom. Po vrhu zložite rezine rumenega in rdečega paradižnika, pustite pa 2 cm roba praznega, saj bomo čez paradižnike zvili testo. S paradižniki prekrijte celotno dno, lahko se med seboj tudi prekrivajo.

Čez paradižnike prepognite testo in ga ob robovih nežno pritisnite skupaj, da se med peko ne bo odprlo. Robove premažite z razžvrkljanim jajcem in posujte z mešanico začimb.

Postavite v segreto pečico in pecite 20-30 minut oz. toliko časa, da je testo zunaj hrustljavo zlato zapečeno, paradižniki pa so posušeni.

Vzemite iz pečice in pustite, da se rahlo ohladi.

Medtem na srednjem ognju v večji ponvi na olivnem olju popecite natrgane rezine pršuta skupaj z mini mozzarellami. Vse skupaj pražite toliko časa, da se pršut zlato zapeče, mozzarelle pa raztopijo in hrustljavo zapečejo okoli pršuta. Vmes redno mešajte in postrgajte iz dna, če se kaj prime. Odstranite iz ponve in nasekljajte.

Po rahlo ohlajeni galeti posujte nasekljan hrustljav pršut in dodajte razprto burrato. Pokapajte z olivnim in čili oljem ter začinite s poprom in pizza začimbami/timijanom/baziliko. Vse skupaj posujte še z nasekljanimi pistacijami. Okrasite s svežo baziliko in postrezite takoj.

Dober tek!

GLAVNE JEDI

Zelenjavna zloženka z Ementalcem

Količina: za 4 do 6 oseb

Sestavine:

Priprava:

Zelenjavo očistimo, po potrebi olupimo in narežemo. Sir naribamo.

Večjo ognjevarno posodo namažemo z maslom in vanjo zložimo zelenjavo.

V skledici zmešamo sladko smetano, mleko, muškatni orešček, sol in poper ter prelijemo zelenjavo.

Zelenjavno zloženko v pečici, segreti na 160 °C, pečemo približno 30 minut. Za tem zloženko posujemo z naribanim ementalcem in pečemo še 20 minut.

Dober tek!

GLAVNE JEDI

Maslena smrečica

Količina: za 4 osebe

Sestavine:

  • 150 g Ljutomerskega masla

  • krekerji ali grisini

  • granatno jabolko

  • rdeč poper

  • izbor oreščkov

  • med

  • rožmarin

Priprava:

Maslo pustimo na sobni temperaturi, da se povsem zmehča. Z žlico ga postopoma nanašamo na leseno desko, da ustvarimo valovito smrečico.

Smrečico dopolnimo z deblom iz krekerjev ali grisinov in jo okrasimo s poljubnimi dodatki, kot so semena granatnega jabolka, pistacije, pekani in rdeč poper. Nato jo prelijemo z medom in dodamo nekaj vejic rožmarina. Postrežemo jo s popečenimi kruhki.

Dober tek!

GLAVNE JEDI

Makaroni s sirom

Količina: za 4 osebe

Sestavine:

Priprava:

V osoljeni vreli vodi skuhamo makarone. Kuhamo jih kakšno minuto manj od navodil na embalaži. Makarone odcedimo in jim dodamo 15 g surovega masla.

V posodici stopimo 30 g surovega masla in vanj vmešamo drobtine ter ščepec soli.

V kozici na nizki temperaturi stopimo preostalo maslo in mu dodamo moko. Postopoma dodamo mleko in mešamo 5 do 8 minut. V omako vmešamo nariban sir, solimo in začinimo s česnom v prahu.

Makarone razporedimo po globljem pekaču, prelijemo s pripravljeno omako, posujemo z drobtinami in v pečici na 180 °C pečemo 25 minut. Pred postrežbo jed posujemo s sesekljanim peteršiljem.

Postrežemo toplo.

Dober tek!

GLAVNE JEDI

Quiche Lorraine

Sestavine:

Priprava:

Okrogli pekač pomažemo z maslom in vanj položimo testo tako, da so tudi stranice prekrite s testom. Slanino razrežemo na majhne koščke in jo v ponvi rahlo opečemo, da spusti maščobo. Ohladimo. Por razrežemo na kolobarje. Jajca žvrkljamo, dodamo nariban sir, kislo smetano, na kocke narezano slanino, mleko in por. Rahlo osolimo in popopramo. Vse skupaj dobro premešamo in prelijemo v pekač.

Pečico ogrejemo na 180 °C in pečemo 30–40 min. Ko je jed pečena, jo vzamemo iz pečice in pustimo na sobni temperaturi 15 min. Šele nato razrežemo in postrežemo.

Namesto slanine lahko uporabimo tudi različno zelenjavo.

Dober tek!

GLAVNE JEDI

Najboljše Mac & Cheese testenine

Sestavine za 3 porcije

Testenine:

  • 25 g masla

  • 20 g pšenične bele moke

  • 1/4 čajne žličke muškatnega oreščka

  • 1/4 čajne žličke česna v prahu (opcijsko ampak priporočljivo)

  • 1/2 čajne žličke soli

  • 230 g polnomastnega mleka

  • 55 g mascarpone sira

  • 200 g naribanega sira ementalec Pomurske mlekarne (nariban)

  • 50 g naribanega sira Princ Pomurske mlekarne (nariban)

  • 40 g naribanega sira Livada Pomurske mlekarne (nariban)

Dodatki:

  • pražene pinjole

  • maslene drobtine

Priprava:

Pripravite testenine skladno z navodili na embalaži. V večjem loncu zavrite večjo količino vode. Dodajte ščep soli. Ko voda zavre, dodajte testenine in kuhajte po času, priporočenem na embalaži, oz. minuto manj, do »al dente« stanja, da so na ugriz še malenkost trdi. Testenine se do konca skuhajo v omaki.

Pripravite omako. V skodelici zmešajte moko, sol, česen v prahu in muškatni orešek.

V večjem loncu na srednjem ognju stopite maslo. Ko je maslo stopljeno, dodajte mešanico suhih sestavin.

Premešajte in pražite kakšno minuto.

Dodajte mleko in mascarpone sir ter s pomočjo železne metlice za stepanje dobro premešajte, da se vse poveže v enotno, gladko, tekočo zmes.
Na srednjem ognju, ob stalnem mešanju, kuhajte približno 3-5 minut oz. tako dolgo, da se zmes zgosti v gosto pasto, ne pustite pa, da tekočina zavre.

Ko se zmes zgosti, malenkost zmanjšajte ogenj in dodajte nariban ementalec, nariban sir Princ in naribano Livado.

Mešajte, dokler se siri popolnoma ne raztopijo in vse poveže v enotno, gladko, gosto, kremno zmes.

Dodajte kuhane testenine in premešajte. Po okusu dodajte več soli/česna ali začimb po izboru ter postrezite.

Po želji lahko po vrhu posujete maslene pražene drobtine ali popražene pinjole.

Dober tek!

GLAVNE JEDI

Gratiniran Dauphinoise krompir

Sestavine za 4 porcije

Sestavine:

  • 600 g krompirja
  • 1 jedilna žlica masla
  • 2 stroka česna
  • 250 g polnomastnega mleka
  • 250 g smetane za kuhanje
  • 60 g sira Princ
  • 70 g sira Ementalec
  • 70 g sira Livada
  • 1 čajna žlička soli
  • 1/2 čajne žličke popra
  • 3 rezine slanine

Priprava:

Krompir olupite, operite in narežite na tanke rezine. Pomagate si lahko tudi z rezalnikom.

V večji ponvi segrejte maslo. Uporabite lahko tudi litoželezno ponev, v kateri boste potem še pekli.

Dodajte drobno nasekljan česen in pražite par minut, da česen spusti aromo.

Dodajte mleko, smetano za kuhanje in narezan krompir ter premešajte. Ko zmes zavre, kuhajte še 5-7 minut oz. tako dolgo, da se krompir malo zmehča. Nato ugasnite ogenj in pustite počivati 5-10 minut.

V manjši ponvi popražite slanino. Pecite par minut z obeh strani, da se hrustljavo zapeče. Nato jo odstavite in nasekljajte na manjše kose.

Pečico segrejte na 185 stopinj.

Vmes naribajte vse sire in jih premešajte.

V večji pekač nadevajte 1/2 krompirja (skupaj z omako). V kolikor ste krompir kuhali v litoželezni ponvi, iz nje sedaj odstranite 1/2 krompirja.

Na prvo polovico krompirja nadevajte 1/3 mešanice sirov in vso nadrobljeno slanino. Na vrh nato dodajte preostanek krompirja in omake ter bogato posujte s preostankom sira.

Postavite v pečico in pecite 40 minut oz. tako dolgo, da je krompir zmehčan. Če se sir prehitro barva na rjavo, ga po 30 minutah peke pokrijte z alufolijo.

Dober tek!

GLAVNE JEDI

Kremna sirova polenta s piščancem in koruzo v kremni omaki

Sestavine za 4 porcije

Polenta:

  • 125 g mleka

  • 250 g vode

  • 250 g polente

  • 40g masla

  • 70 g sira Princ

  • poper (po okusu)

Kremna omaka s piščancem in koruzo:

  • 2 jedilni žlici olivnega olja
  • 500 g piščančjih filejev
  • 1 jedilna žlica koruznega škroba
  • 3 jedilne žlice masla
  • 1 čajna žlička čebule v prahu
  • ½ čajne žličke česna v prahu
  • sol, poper po okusu
  • 2 stroka česna
  • 120 g sladke koruze
  • 100 g smetane za kuhanje
  • voda (po potrebi, za redčenje omake)

Dodatki :

  • sveža bazilika
  • nariban sir Princ

Priprava:

V srednje velikem loncu segrejte mleko in vodo. Ko zmes zavre, zmanjšajte ogenj in dodajte polento. Premešajte in na zmernem ognju kuhajte par minut, da se polenta skuha in zmehča.

Ko je polenta kuhana, ji dodajte maslo in sir Princ.

Premešajte, da se vse raztopi in poveže. Začinite s poprom in poskusite. Po želji dodajte sol. Če je polenta pregosta, dodajte še malo mleka/vode in premešajte.
Odstavite in pokrijte lonec, da se na vrhu ne naredi ovoj, medtem pa pripravite piščanca v kremni omaki.

V večji ponvi segrejte olivno olje.

Piščančji file narežite na manjše kocke in posujte s koruznim škrobom. Premešajte in dodajte na segreto olje.

Dodajte še maslo in premešajte. Začinite s čebulo, česnom, soljo in poprom.

Pražite par minut, da se piščanec zlato zapeče.

Dodajte drobno nasekljan česen in koruzo. Premešajte in pražite par minut, da česen zadiši.

Dodajte smetano za kuhanje in premešajte. Po potrebi dodajte še malo vode, če je omaka pregosta.

Poskusite in po potrebi dodajte več začimb.

V kolikor se je vmes polenta zgostila, ji dodajte malo mleka, segrejte in premešajte.

V krožnike dodajte kremasto polento. Nanjo nadevajte piščanca v kremni omaki, posujte z naribanim sirom in okrasite s svežo baziliko.

Dober tek!

GLAVNE JEDI

Pita s sirom, karamelizirano čebulo in gobami

Sestavine za 4 porcije

Sestavine:

  • 250 g šampinjonov ali gob po izbiri
  • 2 jedilni žlici masla
  • 1 rdeča čebula
  • ščep soli
  • 1 jedilna žlica medu
  • 1 dcl belega vina
  • sol, poper
  • 3 stroki česna
  • 1 jedilna žlica timijana
  • 50+200g naribane Livade
  • 1 zavojček vlečenega testa
  • 100 g stopljenega masla
  • 2 jedilni žlici olivnega olja

Dodatki :

  • par rezin pršuta
  • olivno olje

Priprava:

Pečico segrejte na 180 stopinj.

Gobe operite in narežite na tanjše rezine.

V litoželezni ponvi (ali navadni ponvi) stopite maslo.

Dodajte drobno nasekljano čebulo in ščep soli ter pražite par minut, da čebula postekleni. Dodajte česen in prepražite, da zadiši. Dodajte med, vino, sol in poper. Premešajte in kuhajte 5-7 minut, da vino izhlapi. Nato dodajte narezane gobe in timijan. Pražite 5-7 minut, da se gobe zmehčajo.

Nato odstavite iz ognja in ponev prestavite v pečico. V kolikor niste kuhali v litoželezni ponvi prestavite nadev v pekač in. postavite v pečico.

Pecite 10 minut, nato vzemite iz pečice.

Medtem pripravite testo. Vse liste testa narežite na kvadrat. Ostanek testa shranite za naslednjič.

Na večji pekač, obložen s papirjem za peko, dodajte prvi list testa in ga premažite s stopljenim maslom. Nanj dodajte še en list in premažite. Dodajte še tretji list in premažite. Nato dodajte četrti list malo postrani in ga premažite z maslom. Vsak nadaljni list postavitse za 1 cm postrani, da na koncu dobite vzorec rože. Vsak list vedno premažite z maslom.

Ko ste porabili vse liste testa, na sredino dodajte nadev in 50 g sira, dva cm do roba pa pustite prazno. Dve žlici nadeva shranite, da ga lahko na koncu posujete po pečeni piti.

Rob testa zavijte na notri, čez rob nadeva, da ustvarite rob pite. Po nadevu posujte preostanek naribanega sira.

Z olivnim oljem premažite rob pite.

Postavite v pečico in pecite 30-35 minut oz. tako dolgo, da se testo zlato zapeče.

Na pečeno pito dodajte preostanek nadeva, ki ste ga prej shranili in par rezin pršuta, vse skupaj pa lahko tudi pokapate z olivnim oljem. Postrezite takoj.

Dober tek!

GLAVNE JEDI

Zapečen krompir “Hash Brown” z jajci za zajtrk ali brunch

Sestavine za 4 porcije

Sestavine:

  • 500 g krompirja
  • 50 g pora
  • 2 jedilni žlici olja
  • 3 jedilne žlice + 3 čajne žličke masla, dodane ločeno
  • 3 jajca
  • sol, poper
  • 80 g naribane Livade

Priprava:

Pečico segrejte na 175 stopinj.

V litoželezni ponvi stopite 2 jedilni žlici masla. V kolikor boste za peko uporabili pekač, stopite maslo v ločeni ponvi in ga prelijte v pripravljen pekač.

V ponev dodajte nariban krompir in začinite s soljo in poprom. Prelijte z eno žlico stopljenega masla. V krompir z žlico oblikujte 3 jamice, kamor boste kasneje dodali jajca. Ponev ali pekač postavite v pečico in pecite 25 minut, da se krompir zlato zapeče in zmehča.

Vzemite iz pečice in jamice pokapajte z eno čajno žličko olja.

V vsako jamico ubijte jajce, krompir pa bogato posujte z naribanim sirom. Postavite nazaj v pečico in pecite 8 minut oz. toliko časa, da se beljak strdi,
rumenjak pa ostane še tekoč. Po želji lahko pečete par minut dlje, da se rumenjak v celoti zapeče in strdi.

Ponev vzemite iz počice, vse skupaj posujte s poprom in dodajte sveža zelišča. Postrezite s kruhom.

Dober tek!