GLAVNE JEDI

Sirov fondue

Količina: za 6 oseb

Sestavine:

Priprava:

Oba sira grobo naribamo. Vino segrejemo do rahlega vretja.

V kozici stopimo maslo, primešamo moko in dodamo segreto vino. Postopoma dodajamo nariban sir in ves čas mešamo. Začinimo z muškatnim oreščkom, česnom v prahu in popramo.

Omako prelijemo v set za fondue in postrežemo s poljubnimi dodatki – kruhki, krekerji, oreščki, sadjem…

Dober tek!

GLAVNE JEDI

Galeta z rdečim pestom, paradižniki, hrustljavim pršutom in burrato

1 pita, 6 kosov

Sestavine

Domače prhko testo:

  • 210g pšenične bele moke
  • 1/2 čajne žličke soli
  • 2 čajni žlički mešanice začimb za pizzo (rožmarin, origano, timijan, bazilika, majaron itd.)
  • 145g hladnega Ljutomerskega masla Pomurske mlekarne, narezanega na majhne 1x1cm kocke
  • 4 jedilne žlice hladne vode (dodajajte postopoma in po potrebi)

Nadev:

  • 170g kupljenega rdečega pesta (s posušenimi paradižniki in pistacijami je odlična izbira)
  • 600g rdečih in rumenih paradižnikov

Premaz in posip:

  • razžvrkljano jajce
  • mešanica začimb za pizzo

Hrustljav pršut z mozzarello:

  • 1 jedilna žlica olivnega olja
  • 6 rezin pršuta, natrganih na manjše kose
  • 6 mini mozzarell, razrezanih na polovice

Dodatki:

  • hrustljav pršut (recept zgoraj) burrata
  • olivno olje
  • čili olje
  • poper, pizza začimbe/timijan/bazilika
  • nasekljane pistacije
  • sveža bazilika

Priprava:

Pečico segrejte na 210 stopinj.

V posodi kuhinjskega mešalnika zmešajte moko, sol in začimbe. Dodajte še hladno maslo, narezano na kocke in 2 jedilni žlici vode. Mešajte, da dobite kepo testa. V kolikor je masa presuha dodajte še 1 jedilno žlico vode in ponovno premešajte. Ponovite še enkrat oz. tolikokrat, da dobite kompaktno testo, brez večjih kosov masla. Testo ne sme biti mokro, mora pa biti dovolj kompaktno, da lahko iz njega kasneje oblikujemo dno.

Oblikujte disk in ga tesno zavijte v folijo za živila. Postavite v hladilnik za 30 min-1 ure, nato vzemite iz hladilnika in po potrebi, če je testo pretrdo, pustite 15 minut na pultu, da se toliko zmehča, da ga lahko razvaljate.

Testo razvaljajte na pravokotnik velikosti približno 30x 40cm oz. tako velik, da se bo testo z zloženi robovi prilegalo v pekač.

Testo prestavite na pekač premera 25 x 35 cm, obložen s papirjem za peko.

Testo skoraj v celoti (1 cm roba pustite nenamazanega) premažite z rdečim pestom. Po vrhu zložite rezine rumenega in rdečega paradižnika, pustite pa 2 cm roba praznega, saj bomo čez paradižnike zvili testo. S paradižniki prekrijte celotno dno, lahko se med seboj tudi prekrivajo.

Čez paradižnike prepognite testo in ga ob robovih nežno pritisnite skupaj, da se med peko ne bo odprlo. Robove premažite z razžvrkljanim jajcem in posujte z mešanico začimb.

Postavite v segreto pečico in pecite 20-30 minut oz. toliko časa, da je testo zunaj hrustljavo zlato zapečeno, paradižniki pa so posušeni.

Vzemite iz pečice in pustite, da se rahlo ohladi.

Medtem na srednjem ognju v večji ponvi na olivnem olju popecite natrgane rezine pršuta skupaj z mini mozzarellami. Vse skupaj pražite toliko časa, da se pršut zlato zapeče, mozzarelle pa raztopijo in hrustljavo zapečejo okoli pršuta. Vmes redno mešajte in postrgajte iz dna, če se kaj prime. Odstranite iz ponve in nasekljajte.

Po rahlo ohlajeni galeti posujte nasekljan hrustljav pršut in dodajte razprto burrato. Pokapajte z olivnim in čili oljem ter začinite s poprom in pizza začimbami/timijanom/baziliko. Vse skupaj posujte še z nasekljanimi pistacijami. Okrasite s svežo baziliko in postrezite takoj.

Dober tek!

GLAVNE JEDI

Zelenjavna zloženka z Ementalcem

Količina: za 4 do 6 oseb

Sestavine:

Priprava:

Zelenjavo očistimo, po potrebi olupimo in narežemo. Sir naribamo.

Večjo ognjevarno posodo namažemo z maslom in vanjo zložimo zelenjavo.

V skledici zmešamo sladko smetano, mleko, muškatni orešček, sol in poper ter prelijemo zelenjavo.

Zelenjavno zloženko v pečici, segreti na 160 °C, pečemo približno 30 minut. Za tem zloženko posujemo z naribanim ementalcem in pečemo še 20 minut.

Dober tek!

GLAVNE JEDI

Maslena smrečica

Količina: za 4 osebe

Sestavine:

  • 150 g Ljutomerskega masla

  • krekerji ali grisini

  • granatno jabolko

  • rdeč poper

  • izbor oreščkov

  • med

  • rožmarin

Priprava:

Maslo pustimo na sobni temperaturi, da se povsem zmehča. Z žlico ga postopoma nanašamo na leseno desko, da ustvarimo valovito smrečico.

Smrečico dopolnimo z deblom iz krekerjev ali grisinov in jo okrasimo s poljubnimi dodatki, kot so semena granatnega jabolka, pistacije, pekani in rdeč poper. Nato jo prelijemo z medom in dodamo nekaj vejic rožmarina. Postrežemo jo s popečenimi kruhki.

Dober tek!

GLAVNE JEDI

Makaroni s sirom

Količina: za 4 osebe

Sestavine:

Priprava:

V osoljeni vreli vodi skuhamo makarone. Kuhamo jih kakšno minuto manj od navodil na embalaži. Makarone odcedimo in jim dodamo 15 g surovega masla.

V posodici stopimo 30 g surovega masla in vanj vmešamo drobtine ter ščepec soli.

V kozici na nizki temperaturi stopimo preostalo maslo in mu dodamo moko. Postopoma dodamo mleko in mešamo 5 do 8 minut. V omako vmešamo nariban sir, solimo in začinimo s česnom v prahu.

Makarone razporedimo po globljem pekaču, prelijemo s pripravljeno omako, posujemo z drobtinami in v pečici na 180 °C pečemo 25 minut. Pred postrežbo jed posujemo s sesekljanim peteršiljem.

Postrežemo toplo.

Dober tek!

GLAVNE JEDI

Quiche Lorraine

Sestavine:

Priprava:

Okrogli pekač pomažemo z maslom in vanj položimo testo tako, da so tudi stranice prekrite s testom. Slanino razrežemo na majhne koščke in jo v ponvi rahlo opečemo, da spusti maščobo. Ohladimo. Por razrežemo na kolobarje. Jajca žvrkljamo, dodamo nariban sir, kislo smetano, na kocke narezano slanino, mleko in por. Rahlo osolimo in popopramo. Vse skupaj dobro premešamo in prelijemo v pekač.

Pečico ogrejemo na 180 °C in pečemo 30–40 min. Ko je jed pečena, jo vzamemo iz pečice in pustimo na sobni temperaturi 15 min. Šele nato razrežemo in postrežemo.

Namesto slanine lahko uporabimo tudi različno zelenjavo.

Dober tek!