fbpx

LEJKO! recepti – 4. sezona

LEJKO! recepti

Sezona 4 - 1. epizoda

Čokoladna torta


Recept

  • 250 g masla Pomurske mlekarne
  • 300 g jedilne čokolade
  • 130 g sladkorja
  • 80 g moke
  • 3 jajca
  • 2 čajni žlički pecilnega praška
  • čokolada v prahu
  • stepena smetana za stepanje Pomurske mlekarne
  • sladkor v prahu, sveže jagode
Postopek priprave:
    1. Čokolado raztopimo nad vodno paro ali v mikrovalovki. Tekoči vmešamo maslo in mešamo, dokler se ne raztopi tudi maslo.
      2. V skledi zamešamo jajca in sladkor v penasto zmes, ki ji kasneje vmešamo še mešanico masla in čokolade. Dobro premešamo.
        3. Dodamo suhe sestavine; mešanico presejane moke in pecilnega praška.
          4. Sestavine dobro premešamo, da ne nastanejo grudice.
            5. Maso vlijemo v pekač, ki smo ga obložili s peki papirjem in dno posuli s čokolado v prahu.
              6. Pekač postavimo v prej ogreto pečico na 170 stopinj Celzija za 25 – 30 minut. Po preteklih 25 minutah že preverimo pečenost z lesenim nabodalcem. Sredica torte mora ostati mokra.
                7. Torto popolnoma ohladimo, odstranimo iz pekača in dekoriramo s stepeno sladko smetano, sladkorjem v prahu ter svežimi jagodami.
    Sezona 4 - 2. epizoda

    Biskvitne kocke z mailnami


    Recept

    Sestavine:
    • 115 g masla Pomurskih mlekarn
    • 200 g rjavega trsnega sladkorja
    • 2 jajci
    • 300 g moke
    • 1 čajna žlička sode bikarbone
    • 1 čajna žlička pecilnega praška
    • ½ čajne žličke soli
    • 340 ml pinjenca Pomurskih mlekarn
    • 1 čajna žlička vaniljeve arome
    • 100 g grobo nasekljane bele čokolade
    • 100 g svežih malin
    • 50 g belega sladkorja
    • 50 g rjavega trsnega sladkorja
    • 100 g grobo sesekljanih mandljev
    • Postopek priprave:
        1. Z električnimi metlicami obdelamo maslo in sladkor.
          2. Postopoma dodamo obe jajci. Skupno ju mešamo 10 minut, da masa postane penasta in svetle barve.
            3. V drugi posodi presejemo moko, pecilni prašek, sodo bikarbono in nazadnje sol. Premešamo.
              4. Suhe sestavine vmešamo v mokre. Dodamo še vanilijevo aromo in pinjenec
                5. Nežno vmešamo še belo čokolado in narezane maline.
                  6. Pripravimo hrustljav posip; zamešamo obe vrsti sladkorja ter sesekljane mandlje.
                    7. Pekač obložimo s peki papirjem. Vanj vlijemo polovice biskvitne mase. Posujemo s polovico hrustljavega posipa. Nato prilijemo še drugo polovico biskvitne mase in tudi to posujemo s preostankom hrustljavega posipa.
                      8. Pečemo v prej ogreti pečici na 175 stopinj Celzija 30 – 35 minut. Pečenost preverimo z lesenim nabodalcem, ko je le-to suho, je pecivo pečeno.
                        9. Pečeno pecivo ohladimo in narežemo na enakomerne kocke.
      Sezona 4 - 3. epizoda

      Kokosov kolač


      Recept

      Sestavine:
      • 3 jajca
      • 150 g sladkorja
      • 140 ml jogurta Pomurskih mlekarn
      • 80 g stopljenega masla Pomurskih mlekarn
      • 100 g moke
      • 80 g jedilnega škroba
      • 50 g mletega kokosa
      • 50 g čokoladnih kapljic
      • 1 zavitek pecilnega praška
      • 1 ščep soli
      • Postopek priprave:
          1. Vmešamo jajca in sladkor do penaste zmesi, približno 10 minut.
            2. Dodamo jogurt in tekoče, a ohlajeno maslo.
              3. Zamešamo presejano moko, kokos, pecilni prašek in ščepec soli.
                4. Mešanico dodamo k mokrim sestavinam.
                  5. Pečemo v prej ogreti pečici 180 stopinj Celzija 30 minut. Preverimo z lesenim nabodalcem, če je le-to suho, je kolač pečen.
                    6. Ohladimo, posujemo s sladkorjem v prahu in postrežemo.
        Sezona 4 - 4. epizoda

        Skutne rezine s pehtranom


        Recept

        Sestavine:
        • 2 jajci
        • 8 jušnih žlic sladkorja
        • 8 jušnih žlic olja
        • 8 jušnih žlic mleka Pomurskih mlekarn
        • ¾ zavitka pecilnega praška
        • 1 ščepec soli
        • 500 g moke
        • Postopek priprave:
            1. Za biskvit zamešamo jajca, sladkor, olje, pecilni prašek in sol.
              2. Med mešanjem dodamo 12 žlic mleka in postopoma še moko.
                3. Dobro vmešamo in testo razdelimo na 2 dela.
                  4. Pripravimo pekač in razvaljamo prvi del testa, ki ga položimo v pekač.
                    5. Testo posujemo z žličko pšeničnega zdroba.
                      6. Pripravimo skutni nadev. V skeldi zamešamo skuto, jajca, saldkor, borbon vanilijo in pehtran).
                        7. Nadev dodamo na testo, ga poravnamo in posujemo z dvema žličkama pšeničnega zdroba.
                          8. Razvaljamo drugi del testa in ga previdno položimo na skutni nadev. Testo večkrat enakomerno prebodemo z vilicami.
                            9. Pečemo v prej ogreti pečici na 180 stopinj Celzija 45 minut. Če se nam zdi, da je vrhnja plast testa že preveč obarvana, pokrijemo s peki papirjem.
                              10. Pecivo popolnoma ohladimo v pekaču. Ohlajeno posujemo s sladkorjem v prahu in narežemo na pravokotne rezine.