LEJKO! recepti

Na www.pomurske-mlekarne.si in na Facebook strani LEJKO?LEJKO! bomo po vsaki epizodi objavili in aktualizirali LEJKO RECEPTE!

Recepti so razdeljeni v 2 kategoriji:

  1. LEJKO RECEPTI REJDNI po katerih sta ustvarjala Polona in Sašo
  2. LEJKO RECEPTI NAPREJDNI za vse tiste, ki so ustvarjali po lastni interpretaciji kulinaričnega izziva. Z recepti, fotografijami in videoposnetki svojih duhovitih, izvirnih, lahko tudi vrhunskih kulinaričnih dosežkov, se potegujete za 3 brezplačne LEJKO! pakete Pomurskih mlekarn!

Prvim trem, ki bodo na Facebooku objavili recept v sliki ali videu, bomo podarili darilni paket. V kolikor bo objav manj kot tri, se bodo darilni paketi prenašali v naslednji teden, oziroma v naslednjo oddajo.

LEJKO?

Recept tedna

1. teden


LEJKO RECEPT REJDNI

Plošča z Goričkoga f Piran
(čez Triglav)

Potem ko ste z najvišjega vrha Prekmurja (Kugla 418 m, po obliki spominja na Kul Viktorja) zakotalili hlebec ementalca v smeri Pirana, naredite postanek v Pomurskih mlekarnah in nabavite paket njihovih izdelkov. Še bolje: s fotografijami in videoposnetki svojih duhovitih, izvirnih, lahko tudi vrhunskih kulinaričnih dosežkov, se potegujete za 3 brezplačne LEJKO! pakete Pomurskih mlekarn!

Uporabite vse sire, ki so tam na voljo in naredite sirno ploščo, kot sta jo ustvarila Polona in Sašo v 1. epizodi. Vmes iz 3 trikotnikov topljenega sira Slovenka zgradite še Triglav in si prepevate: “Dala mi ga je Slovenka …“ Ko pridete do Pirana položite na pladenj še pršut. Dodajte še svoje kulinarično zrno modrosti (kot na primer Sašo rožo iz Portoroža, Polona pa malo olivnega olja) in Plošča z Goričkoga f Piran je narejena. Dober tek!

Sestavine na ednouk:

Recept tedna

2. teden


LEJKO RECEPT REJDNI

Špinačo Papa Popaj Papp
Fitgness ali Fitness obrok za gnes

Medtem ko se v loncu kuha 1 kg krompirja, Sašo trenira svoje bicepse z 1 kg težkimi utežmi. Polona medtem pripravi špinačo. V ponvi raztopi 2 žlici masla Pomurskih mlekarn, popraži nekaj moke, doda malo česna in ta Papa Popaj Ajnpren prelije z mlejkom Pomurskih mlekarn, katerega Sašo s pomočjo definiranega bicepsa prinese iz hladilnika. Doda še špinačo, sol, poper in muškatni orešček. Ko vse skupaj zavre, kuha špinačo še 10 minut. Umeša še kislo smetano Pomurskih mlekarn in za piko na “i“ doda še razžvrkljano jajce. Jajce mešamo tako dolgo, da medtem petkrat zapored izgovorimo: razžvrkljam jajce, razžvrkljam jajce, razžvrkljam jajce, …!

Medtem (po 15 minutah) je na drobne koščke narezan krompir v slanem kropu kuhan.
Polona ga odcedi, v kozici pogreje še mlejko in maslo Pomurskih mlekarn. Ko se maslo v mleku stopi, ta čarobni naravni napitek prelije po krompirju in vse skupaj pretlači, da dobi gladek pire, ki ga po potrebi dosoli.

Sašo, ki je medtem že na robu mišične odpovedi, poskusi špinačo. Pride do t. i. Popaj efekta. Zdaj lahko dviguje tudi 5 kg težke uteži.

Skratka: zdrav duh v zdravi hrani v zdravem telesu!

Na koncu Polona še obzirno prizna, da je bil navdih za pire krompir Sašov trebuh, novopečeni Popaj pa Polono primerja z Olivo. Ne enega ne drugega ne poskušajte doma!

Če pa se boste ob kuhanju Špinače Papa Popaj Papp zabavali tako kot Sašo in Polona, nam pošljite video oziroma fotografije vaše Fitgness kulinarike. Najbolj zabavne prispevke bomo objavili na Facebook profilu Lejko?Lejko!

Dober tek!

Sestavine na ednouk:

Špinača Papa Popaj
Pire krumple Papp
Recept tedna

3. teden


LEJKO RECEPT REJDNI

Tunina tünka prek žlice prek Müre
Tunini žličniki s pistacijo

Odprite dve konzervi tune. Pri tem se vam ni potrebno urezati, razen če ste nerodni kot Sašo. Poškodbo lahko tudi simulirate!

Medtem ko ranjenec uživa v umetnem dihanju usta na usta, v mikserju zmešate tunino, maslo, sol in poper. Na roko vmešate še stepeno sladko smetano Pomurskih mlekarn in dodate še ščepec čilija in sveže mletega popra. Z žlico naredite žličnike in jih posujte s slanimi popraženimi pistacijami.

Kdo je pri vas doma Polona in kdo Sašo, pa veste najbolje sami. :)

Če se boste ob kuhanju Tunine tünke prek žlice prek Müre zabavali tako kot Polona in Sašo, svoje recepte, fotografije in videoposnetke duhovitih, izvirnih, lahko tudi vrhunskih kulinaričnih dosežkov objavite na Facebook profilu Lejko?Lejko! in se potegujete za 3 brezplačne LEJKO! pakete Pomurskih mlekarn!

Dober tek!

Sestavine na ednouk:

Recept tedna

4. teden


LEJKO RECEPT REJDNI

Fast Food Cookie Vege Bunka
Langaš

Prekmurski fast food Langaš v obliki kukija, pa Prekmurska vegetarijanska plošča.
Razmeš? Nej? Recept eti tü poglej. :)

Če imate doma pravega vegetarijanca, najprej čisto “naključno“ najdete kilogram zaseke v tünki in trdite, da to pač ni meso! Kvečjemu meseno spoznanje! Za vegetarijanca. :) Če imate doma namišljenega in modnega vegetarijanca, kot je Papp, ta komplikacija ni potrebna! V vsakem primeru zaseko zvrnete na leseno ploščo in razmislite, ali bo iz tega nastala vege bunka ali umetniška inštalacija.

Ker odgovora ne najdete ali pa sploh ne obstaja, se medtem raje lotite Fast Food Cookie Langaša. Skupaj zmešate vse sestavine, ki jih našteje Polona in pustite testo počivati eno uro. Potem pošljete vašega Pappa skuhat kavo, kar v praksi pomeni, da jo skuhate sami. :)

Po eni uri langaš oblikujete v cookie lookie in ga (jih) spustite v vroče olje tako, da se ne dotakne dna. Če niste prepričani kako, prepustite to raje vaši Poloni. Kdo je pri vas kdo? Odgovor je na dlani, v kateri leži langaš. :)

Medtem ko se langaš cvre, se lotite vege bunke, oziroma nalogo zaupate novopečenemu prekmurskemu vegetarijancu. Najbolj zanesljiv končni uspeh dosežete s tem, da jo obložite z Ljutomerskim sirom ementalec. S tem ste rešili okus, obliko pa… Zakamuflirate jo lahko še s čebulo, rukolo, lahko pa tudi z raznoraznimi rastlinami za osebno uporabo. Večja kot bo vsebnost halucinogenih substanc, večja je verjetnost, da bodo uporabniki v njej prepoznali vegetarijansko jed. Ali pa umetniško inštalacijo!

Kul Viktorjeva opomba:
Vege (madž.) = konec
Glej Lejko slovar!

Če se boste ob kuhanju Fast Food Cookie Vege Bunke zabavali tako kot Polona in Sašo, recepte, fotografije in videoposnetke svojih duhovitih, izvirnih, lahko tudi vrhunskih kulinaričnih dosežkov objavite na Facebook profilu Lejko?Lejko! in se potegujete za 3 brezplačne LEJKO! pakete Pomurskih mlekarn!

Dober tek!

Sestavine na ednouk:

Langaš (Prekm. Fast Food Cookie)
Vege Bunka (prekmurska vegetarijanska bunka za vegetarijance začetnike)
Recept tedna

5. teden


LEJKO RECEPT REJDNI

Kisilak kupica s torto je kot mačka brez škarniclina
Skutina torta v kozarčku ni maček v žaklju

Razmeš? Nej? Recept eti tü poglej. :)

Potem, ko ste ugotovili, da je vaša tehtnica pokvarjena in da so vaše kosti (pre)težke, imate dve možnosti: tehtnico vržete v koš za smeti ali pa si privoščite takšno sladico, ki ne redi. :)

Namesto modela za torto, v roke vzamete kozarec (prekm. kupico), iz hladilnika pa skuto Prekmurskih mlekarn v običajni prozorni vrečki. Takšna je zato, da jo lahko pogledate. Tu ni kaj skrivati, ker ne kupujete mačka v žaklju. :)

Namesto osebne tehtnice pričnete uporabljati kuhinjsko tehtnico. Ali pa delate po občutku! Ni vam potrebno biti Einstein, da v kupico nadrobite nekaj Albert keksov kot podlago. Zmečkate dva trikotnika Slovenke, stepete smetano, dodate sladkor v prahu (v tem trenutku lahko vržete osebno tehtnico v smeti, če je niste že prej), vse skupaj zmešate s skuto in s to maso prelijete kekse v kozarčku. Posipate z naribano čokolado in z borovnicami.

Pa da vidimo! Imate težo pod kontrolo? Ali pa ima tehtnica pod kontrolo vas?
Ko boste poskusili Kisilak kupico, ne bo nič več pod kontrolo.

Če se boste ob kuhanju Kisilak kupice s torto, ki je kot mačka brez škarniclina zabavali tako kot Polona in Sašo, recepte, fotografije in videoposnetke svojih duhovitih, izvirnih, lahko tudi vrhunskih kulinaričnih dosežkov objavite na Facebook profilu Lejko?Lejko! in se potegujete za 3 brezplačne LEJKO! pakete Pomurskih mlekarn!

Dober tek!

Sestavine na ednouk:

Recept tedna

6. teden


LEJKO RECEPT REJDNI

Six Pack Čačiki & Six Pack Picek
Six pack mlejčne ogurke (prekmurski tzatziki) & Six Pack Picek

Razmeš? Nej? Recept eti tü poglej :)

Uvod (namenjen fantom, poučen za dekleta)

Medtem ko vam vaša domača feministka bere litanije iz svoje dnevne knjige pritožb, vi pa, tako kot veliki grški filozof Papp, ugotovite, da vse teče! Najbolj pa six pack! In da se z vsakim požirkom manjša številka na vaši blek lestvici, veča pa vaš blek! (glej Lejko slovar) Skratka, vse redi!

Recept (namenjen dekletom, poučen za fante)

Ko vaš domači Six Pack končno razume, kaj mu hočete dopovedati (za fante: pametnejši popusti), mu dajte natančna navodila, seveda za bolj preprosta opravila: nareži česen, čebulo, na tanko, itd.

Sami medtem narežite ogurke (prekmurske kumarice), katerim dodate jogurt in kislo smetano Pomurskih mlekarn, sol, poper, sladko rdečo papriko in vse skupaj premešate. Lahko dodate še malo olivnega olja in malo limoninega soka kot Polona, ker mora biti njena pač zadnja ali pa še malo pekoče paprike kot Papp, ker misli, da je Madžar. To pa zato, ker je ob Poloni zmeraj v manjšini. :)

Aja, Six Pack Piceka spečete in vzamete ven (vö, vun) iz pečice. Ko ga zmažete, se njegovi Six packi spremenijo v vaše Six packe. Potem ste takšni, kot tisti na grških vazah! Ali pa se spremenijo v packe na vaši majici, če ste nerodni kot Papp. :)

Če se boste ob pripravi Six Pack Čačikija & Six Pack Piceka zabavali tako kot Polona in Sašo, recepte, fotografije in videoposnetke svojih duhovitih, izvirnih, lahko tudi vrhunskih kulinaričnih dosežkov objavite na Facebook profilu Lejko?Lejko! in se potegujete za 3 brezplačne LEJKO! pakete Pomurskih mlekarn!

Dober tek!

P.S.: Fantje, ne bit fauš Kul Viktorju za njegove Six Packe! Tiste Sibirije si ni zaslužil!
Kljub podhladitvi držim pesti za vašo prekmurščino in za vaš Six Pack! :)

Sestavine na ednouk:

Six Pack Čačiki (mlejčne ogurke = prekmurski tzatziki)
Six Pack Picek
  • picek (piščanec)
Recept tedna

7. teden


LEJKO RECEPT REJDNI

Paleočinke

Razmeš? Nej? Recept eti tü poglej. :)

Preden se lotimo Paleočink, smiselno in v skladu z običaji razdelimo vloge v kuhinji: fantje zajahajo kolo, punce pa fante. Malo manj kot običajno. :) Fantje, punce imajo vedno prav! Tu in tam čisto zares! V praksi pa večino dela itak raje opravijo same. Sploh če so fantje na kolesu, kjer hočejo osvojit kraljevska gorsko etapo na najvišji vrh Prekmurja (Kugla, 418 metrov nadmorske višine), kot tokrat Papp.

Puncam zadošča vzpon na Kul Viktorjevo glavo. Podobnost z njegovo Kuglo ni slučajna, ampak namerna! Zato Kul Viktorjev nasvet: Če v času, ko bi moral pomagati v kuhinji, želi izvajati intervalni trening, mu to pustite. Najmanj zmede lahko naredi na kolesu, mleko boste pa v vsakem primeru morali sami vzeti iz hladilnika! Pri vseh teorijah o tem, kaj redi, kaj je zdravo, itd., mu pritrjujte, če je le mogoče! Ali pa si ga privoščite, kot Polona Sašota!

Skratka, če je v kuhinji še kaj prostora, zmešajte sestavine (mlejko, moka, jajca, sladkor, sol) v maso za Paleočinke in jih spečite v ponvi. Če jih vaš Papp želi sam obračati, mu to pustite, dokler vsaka druga ne konča na tleh!

Vmes iz skute, kisle smetane, rozin in sladkorja v prahu pripravite nadev za Paleočinke. Ko jih napolnite z njim, pazite, da vam jih ne poje še predno jih premažete s polivom (kisla smetana, stepeno jajce). In če niste Papp, poliv polijete po paleočinkah, ne po sebi. :) Vse, kar ste rešili, dajte še v pečico, da se lepo zapeče!

No, zdaj vsi vemo, kaj so paleočinke! Tiste, ki vam jih uspe rešiti pred vašim domačim Pappom. :)

Če se boste ob kuhanju Paleočink zabavali tako kot Polona in Sašo, recepte, fotografije in videoposnetke svojih duhovitih, izvirnih, lahko tudi vrhunskih kulinaričnih dosežkov objavite na Facebook profilu Lejko?Lejko! in se potegujete za 3 brezplačne LEJKO! pakete Pomurskih mlekarn!

Nobene kemije, samo malo domišljije! :)

Dober tek!

P.S.: Fantje, za naslednji rojstni dan si namesto gorskega zaželite raje kuhinjsko kolo! Da boste uspeli zmazat vse paleočinke, pa seveda ne dvomim!
Držim pesti za vašo prekmurščino in za vaše kuhinjsko kolo! :)

Sestavine na ednouk:

Masa za Paleočinke
Nadev za Paleočinke
Poliv za Paleočinke
Recept tedna

8. teden


LEJKO RECEPT REJDNI

Mmmm … Župa od stare mamce
Mlečna krompirjeva juha ali mlejčna krumplova župa

Razmeš? Nej? Recept eti tü poglej. :)

Če zjutraj ob kavi sanjarite o dopustu v eksotičnih krajih, to pomeni, da ste doma ali pa v državni službi. :) Če ste že na dopustu v eksotičnih toplih krajih, pa sanjate o domači hrani. :)

Kakorkoli, po temeljitem premisleku “Hmmm …“ odprete svojo spominsko kuharsko knjigo in skuhate Mmmm … Župo od stare mamce. Se še spominjate vonjav? Bi znali po spominu napisati tudi recept?

Nobenega klika, le malo nostalgije in župca kot se šika. :)
Takšo sküjajte!

Polona in Sašo sta se lotila mlečne krompirjeve juhe ali mlejčne krumplove župe po prekmursko.

Da bo Hmmm … ? postal Mmmm …, svojemu domačemu Pappu zaupajte lupljenje krompirja (krumplov). Tudi v lonec ga sme sam položiti.

Ker opazovanje krompirja, ki se kuha, ni preveč zanimivo, lahko medtem v praksi preizkusite še novo kulinarično relativnostno teorijo! Kot vemo, se nobena juha ne poje tako vroča, kot se skuha. Razen v primeru, če vam nekdo podtakne feferon. :)
Adrenalinski feferonski požar pogasite s Pomurskin mlejkon!

Potem, ko ste na novo definirali kulinarične adrenalinske športe (če jih preživite), naredite podmet iz mlejka in moke. Z njim prelijete kuhan krompir in dodate še vse ostale sestavine. Po okusu. Če ga še imate. :)

Držimo pesti za vaš dopust in za vaš recept!

Če se boste ob pripravi Župe od stare mamce zabavali tako kot Polona in Sašo, recepte, fotografije in videoposnetke svojih duhovitih, izvirnih, lahko tudi vrhunskih kulinaričnih dosežkov objavite na Facebook profilu Lejko?Lejko! in se potegujete za 3 brezplačne LEJKO! pakete Pomurskih mlekarn!

Dober tek!

Mmmm … :)

Sestavine na ednouk:

Recept tedna

9. teden


LEJKO RECEPT REJDNI

Lej! Ko Krema Požganka
Crème brûlée = Krejma Brülée

Razmeš? Nej? Recept eti tü poglej. :)

Najbolj vroče in najbolj sladko pride zmeraj na koncu! Ognju v strehi se izognete tako, da si Kulinaričnega Viktorja za vaše dosežke preprosto razdelite ali pa vsak dobi svojega, tako kot Polona in Sašo. Če pa ga kdo od vas MORA dobiti, pa naj ga. Samo da preprečite požar. :)

Drugo vrsto ognja v strehi preprečite tako, da se držite nekaterih protipožarnih ukrepov. Gasilni aparat naj bo vedno pri roki!

Skratka, potem ko ste poskrbeli za varnost v temeljito očiščeni kuhinji, v 2 dcl mlejka dodate 3 dl sladke smetane Pomurskih mlekarn in to zmes kuhate. Dodate še semena 2 vanilijevih strokov in 1 cel strok, iz katerega ste odvzeli semena. V drugi posodi stepete še 8 rumenjakov in 50 g sladkorja v jajčno penasto zmes. Jajčno in smetanovo zmes združite v eksplozivno mešanico in čakate na Viktorja!

Šala. :) Ni še konec! To zmes kuhate na vodi, oziroma na pari v zgornji etaži. V spodnjem piskru je vrela voda. Kremo nalijemo v posodice, pustimo, da se ohladi, posipamo z rjavim sladkorjem in požgemo. Ob gašenju ognja v strehi počakate na vašega domačega Kul Viktorja, da podeli kipec in pohvale. Če ga po devetih nadaljevanjih Lejko? Lejko! še nimate, je zdaj zadnji čas, da ga določite.

Držimo pesti za vaš dopust in za vaš recept!

Želim vam, da si s tokratno sladico prav vsi prislužite Kul Viktorja! Pa ne tistega iz lokalne gasilske brigade. :)

Če se boste ob kuhanju Lej! Ko Kreme Požganke zabavali tako kot Polona in Sašo, recepte, fotografije in videoposnetke svojih duhovitih, izvirnih, lahko tudi vrhunskih kulinaričnih dosežkov objavite na Facebook profilu Lejko?Lejko! in se potegujete za 3 brezplačne LEJKO! pakete Pomurskih mlekarn!

Dober tek!

P.S.: V 10. nadaljevanju boste videli, kje in kako nastajajo izdelki Pomurskih mlekarn, čez poletje si lahko ogledate vsa dosedanja nadaljevanja, jeseni pa vas ponovno čakajo nove kulinarične uganke, recepti in jedi na www.pomurske.mlekarne.si in na Facebook profilu Lejko? Lejko!

Sestavine na ednouk:

Recept tedna

Jesenska sezona - 1. teden


LEJKO RECEPT REJDNI

Torta Kiseljak Veseljak

Sestavine:

  • tortno dno
Za nadev:

Priprava:

Tortno dno lahko naredimo iz biskvitnega testa ali pa ga pripravimo iz 100 g masla in 25 dag biskvitnih ali piškotnih drobtin (maslo stopimo, dodamo zdrobljene kekse, dobro premešamo, porazdelimo po modelu in potlačimo).

Želatino namočimo v hladni vodi, skuto pretlačimo in ji dodamo sladkor v prahu. Želatino ožamemo in jo raztopimo v malininem soku na rahlem ognju, dodamo k skutni masi, premešamo, dodamo še 250 g malininega pireja in stepeno smetano. Vse še enkrat rahlo premešamo. Kremo porazdelimo po modelu. Ohladimo v hladilniku.

Torto vzamemo iz tortnega modela in okrasimo s preostalimi malinami.

Recept tedna

Jesenska sezona - 2. teden


LEJKO RECEPT REJDNI

Prekmurska raca (cela ali pa le prsa)

Sestavine:

  • 2 kg race
  • 2 čebuli, narezani na četrtine
  • 2 korena, narezana na večje kose
  • 2 stroka česna
  • nekaj brinovih jagod, lovorjev list, sol, poper
  • 1 čajna žlička pomarančne lupinice
  • 1 žlička medu

Priprava:

Z mešanico soli, popra, pomaračne lupinice in medu premažemo raco, jo položimo v pekač na zrezano zelenjavo, brinove jagode in lovorjev list in pečemo pribl. 1h 30 min na temperaturi cca 150 °C, nazadnje pa jo ob visoki temperaturi še lepo zapečemo.

Med peko jo ves čas polivamo z lastnim sokom.

Vinska omaka

Sestavine:

  • 2 žlici Slovenskega surovega masla
  • 1 žlica sladkorja
  • 1 žlica moke
  • kozarec rdečega vina
  • pest suhih sliv
  • sol, cimet, klinčki, limonina lupinica
  • maslo

Priprava:

V ponvi razpustimo 2 žlici masla. Dodamo sladkor, nato pa še moko. Prilijemo polovico vina. Dodamo vse ostale sestavine in ob mešanju kuhamo, dokler omaka ne postane gladka. Dodamo maslo in preostanek vina. Pokuhamo.

Skutni štruklji

Sestavine:

Priprava:

Vse sestavine dobro zmešamo v enotno maso, ki jo na pomokani in mokri servieti oblikujemo v štruco. Štruco zavijemo v servieto, na koncih zavežemo in kuhamo v osoljeni, rahlo vreli vodi cca 40 minut. Nato vzamemo štruco iz vode, odvijemo in narežemo na rezine.

Recept tedna

Jesenska sezona - 3. teden


LEJKO RECEPT REJDNI

Oženjeni žganci - Dödöli

Sestavine:

Priprava:

Krompir olupimo, narežemo na večje kose in ga damo kuhat v slano vodo v večji lonec. Vode naj bo za 2 prsta več kot krompirja. Ko je krompir že skoraj kuhan, v lonec vsujemo moko, na sredini lonca pa naredimo luknjo. Pokrijemo in kuhamo še kakšnih 10 minut. Odvečno vodo odlijemo, krompir pretlačimo, nato pa ga z moko zmešamo do gladke mase. V ponvi na maščobi hrustljavo zapečemo na tanke lističe narezano čebulo, jo položimo na kuhinjski papir, v preostanku maščobe v ponvi pa segrejemo kislo smetano. Na krožnik nastrgamo dödöle, jih polijemo s smetano in posujemo s čebulo.

Pijana nevesta

Sestavine za biskvit:

  • 3 jajca
  • pecilni prašek
  • 9 žlic moke
  • 9 žlic sladkorja
  • 9 žlic olja
  • 9 žlic Pomurskega mlejka

Sestavine za nadev:

  • za poliv 200 ml Pomurskega mlejka in 50 ml ruma
  • za kremo 1 gost vaniljin puding
  • za premaz stepena smetana in čokolada za preliv

Priprava:

Za biskvit dobro premešamo vse sestavine. Pečico segrejemo na 200 °C. Maso zlijemo na namaščen model za peko in pečemo 15 minut. Po ohlajenem biskvitu polijemo mleko in rum, nato pa dodamo plast gostega pudinga, ki ga predhodno skuhamo, ter premažemo s sladko smetano in polijemo z raztopljeno čokolado.

Recept tedna

Jesenska sezona - 4. teden


LEJKO RECEPT REJDNI

Rižota z bučo

Sestavine:

  • 150 g Slovenskega surovega masla
  • 1 čebula
  • 1,5 skodelica riža (arborio)
  • 1 dl dobrega, suhega vina
  • cca 400 g pečenega bučnega mesa (najboljša je muškatna)
  • 1 l jušne osnove
  • par lističev žajblja

Priprava:

V ponvi raztopimo maslo, dodamo sesekljano čebulo in jo popražimo. Dodamo riž, premešamo in zalijemo z vinom. Ko ta izpari, začnemo riž zalivati z jušno osnovo. Tik pred koncem dodamo še nekaj žajbljevih listov. Pretlačeno bučno meso dodamo v rižoto in premešamo.

Pečena buča

Sestavine:

  • 1 buča
  • olivno olje, sol

Priprava:

Bučo narežemo na večje kose, ki jih premažemo z olivnim oljem, solimo in jih damo pečt v pečico. Pečena je, ko so robovi že malo zažgani. Jemo jo tako, da meso z žlico strgamo ali pa jo porabimo kot glavno sestavino za npr. rižoto ali bučin pire.

Bučna juha

Sestavine:

Priprava:

Na maščobi popražimo česen, da zadiši. Dodamo na manjše kose narezane bučke. Solimo in skuhamo do mehkega. S paličnim mešalnikom spasiramo. Dodamo smetano in po okusu popramo. Ob postrežbi lahko juho obogatimo s kislo smetano ali pa z bučnim oljem.

Bučkine roladice

Sestavine:

Priprava:

Bučko operemo in jo po celi dolžini narežemo na tanke lističe. V posodi zmešamo skuto, kislo smetano, olivno olje in zelišča ter začinimo po okusu. S to maso obložimo bučko in jo zavijemo.

Recept tedna

Jesenska sezona - 5. teden


LEJKO RECEPT REJDNI

Smetanska grajova župa

Sestavine:

Priprava:

Fižol operemo in ga za nekaj ur namočimo v vodo. Odcejen fižol počasi kuhamo v 1,2 l vode s česnom, lovorjem, kumino in soljo. Ko je kuhan, vanj zakuhamo podmet iz moke in kisle smetane, ter začinimo z timijanom, majaronom in poprom. Serviramo z žlico kisle smetane.

Solata

Sestavine:

Priprava:

Hruške zrežemo na osminke in jih na oljčnem olju popečemo, nato pa polijemo z medom. V večjo skledo damo oprano rukolo, narezane paradižnike in popečene hruške. Začinimo in posujemo z narezanimi koščki sira, hruške pa polijemo z jogurtom, v katerega kanemo nekaj kapljic olivnega olja in balzamičnega kisa.

Recept tedna

Jesenska sezona - 6. teden


LEJKO RECEPT REJDNI

Grouzdni rejtaš

Sestavine:

Priprava:

Testo razvaljamo in razvlečemo in ga premažemo z raztopljenim maslom in vodo. Očistimo grozdje, v skuto in kislo smetano pa vmešamo slakor, vanilij slador in 2 jajca. S to maso premažemo testo, dodamo grozdje in drobtine in zavijemo. Položimo na papir za peko v pekač. Pomažemo ga s stepenim jajcem in kislo smetano. Pečemona 180 stopinj cca. 40 minut.

Krapeci

Sestavine:

Za testo:
Za nadev:
Za poliv:

Priprava:

V moko razdrobimo maslo, dodamo vse ostale sestavine in umesimo v gladko testo. Premažemo z oljem in pustimo počivati. V veliki kozici segrejemo mleko do vretja, dodamo oba sladkorja in sol (po okusu) in dobro opran riž. Kuhamo ob neprestanem mešanju, vendar pazimo, da mleko ne zavre. Ko je riž kuhan, kozico odstavimo in riževo maso ohladimo.

Ko je riževa masa ohlajena, mu dodamo skuto, 2 jajci in smetano. Testo razvaljamo in ga položimo v pekač obložen s papirjem za peko. Na testo zlijemo rižev nadev, ki ga enakomerno posujemo z mletimi orehi in polijemo z jajcem in sladko smetano. Pečemo cca. 20 minut na temperaturi 200C.