LEJKO! recepti

Vsak konec tedna nova epizoda enostavnih in slastnih receptov za kuharske užitke!

Po vsakem premiernem predvajanju bodo vse epizode, v katerih so predstavljeni recepti, dostopne ves čas in si jih lahko kadarkoli ponovno ogledate na spletni strani ali Youtube kanalu : https://bit.ly/2IIpPCG

Preizkusite se v reševanju kulinarične uganke tudi vi! Po vsaki objavljeni epizodi imate čas do naslednjega petka, da sodelujete v izboru za paket izdelkov Pomurskih mlekarn oziroma za predpasnik Lejko receptov. Z objavo fotografije vašega lastnega izvirnega kulinaričnega dosežka, ki temelji na objavljenem tedenskem receptu na Facebook stani Lejko recepti, bomo izžrebali tri nagrajence, ki bodo prejeli paket Pomurskih mlekarn z različnimi izdelki.

Za delitev video recepta, pa bomo izžrebali dva, ki prejmeta predpasnik Lejko?Lejko! Priložnost za sodelovanje imate vsak teden ponovno.

Sezona 4 - 1. epizoda

Čokoladna torta


Recept

Sestavine:
  • 250 g masla Pomurske mlekarne
  • 300 g jedilne čokolade
  • 130 g sladkorja
  • 80 g moke
  • 3 jajca
  • 2 čajni žlički pecilnega praška
  • čokolada v prahu
  • stepena smetana za stepanje Pomurske mlekarne
  • sladkor v prahu, sveže jagode
Postopek priprave:
    1. Čokolado raztopimo nad vodno paro ali v mikrovalovki. Tekoči vmešamo maslo in mešamo, dokler se ne raztopi tudi maslo.
      2. V skledi zamešamo jajca in sladkor v penasto zmes, ki ji kasneje vmešamo še mešanico masla in čokolade. Dobro premešamo.
        3. Dodamo suhe sestavine; mešanico presejane moke in pecilnega praška.
          4. Sestavine dobro premešamo, da ne nastanejo grudice.
            5. Maso vlijemo v pekač, ki smo ga obložili s peki papirjem in dno posuli s čokolado v prahu.
              6. Pekač postavimo v prej ogreto pečico na 170 stopinj Celzija za 25 – 30 minut. Po preteklih 25 minutah že preverimo pečenost z lesenim nabodalcem. Sredica torte mora ostati mokra.
                7. Torto popolnoma ohladimo, odstranimo iz pekača in dekoriramo s stepeno sladko smetano, sladkorjem v prahu ter svežimi jagodami.
Sezona 4 - 2. epizoda

Biskvitne kocke z mailnami


Recept

Sestavine:
  • 115 g masla Pomurskih mlekarn
  • 200 g rjavega trsnega sladkorja
  • 2 jajci
  • 300 g moke
  • 1 čajna žlička sode bikarbone
  • 1 čajna žlička pecilnega praška
  • ½ čajne žličke soli
  • 340 ml pinjenca Pomurskih mlekarn
  • 1 čajna žlička vaniljeve arome
  • 100 g grobo nasekljane bele čokolade
  • 100 g svežih malin
  • 50 g belega sladkorja
  • 50 g rjavega trsnega sladkorja
  • 100 g grobo sesekljanih mandljev
  • Postopek priprave:
      1. Z električnimi metlicami obdelamo maslo in sladkor.
        2. Postopoma dodamo obe jajci. Skupno ju mešamo 10 minut, da masa postane penasta in svetle barve.
          3. V drugi posodi presejemo moko, pecilni prašek, sodo bikarbono in nazadnje sol. Premešamo.
            4. Suhe sestavine vmešamo v mokre. Dodamo še vanilijevo aromo in pinjenec
              5. Nežno vmešamo še belo čokolado in narezane maline.
                6. Pripravimo hrustljav posip; zamešamo obe vrsti sladkorja ter sesekljane mandlje.
                  7. Pekač obložimo s peki papirjem. Vanj vlijemo polovice biskvitne mase. Posujemo s polovico hrustljavega posipa. Nato prilijemo še drugo polovico biskvitne mase in tudi to posujemo s preostankom hrustljavega posipa.
                    8. Pečemo v prej ogreti pečici na 175 stopinj Celzija 30 – 35 minut. Pečenost preverimo z lesenim nabodalcem, ko je le-to suho, je pecivo pečeno.
                      9. Pečeno pecivo ohladimo in narežemo na enakomerne kocke.
Sezona 4 - 3. epizoda

Kokosov kolač


Recept

Sestavine:
  • 3 jajca
  • 150 g sladkorja
  • 140 ml jogurta Pomurskih mlekarn
  • 80 g stopljenega masla Pomurskih mlekarn
  • 100 g moke
  • 80 g jedilnega škroba
  • 50 g mletega kokosa
  • 50 g čokoladnih kapljic
  • 1 zavitek pecilnega praška
  • 1 ščep soli
  • Postopek priprave:
      1. Vmešamo jajca in sladkor do penaste zmesi, približno 10 minut.
        2. Dodamo jogurt in tekoče, a ohlajeno maslo.
          3. Zamešamo presejano moko, kokos, pecilni prašek in ščepec soli.
            4. Mešanico dodamo k mokrim sestavinam.
              5. Pečemo v prej ogreti pečici 180 stopinj Celzija 30 minut. Preverimo z lesenim nabodalcem, če je le-to suho, je kolač pečen.
                6. Ohladimo, posujemo s sladkorjem v prahu in postrežemo.
Sezona 4 - 4. epizoda

Skutne rezine s pehtranom


Recept

Sestavine:
  • 2 jajci
  • 8 jušnih žlic sladkorja
  • 8 jušnih žlic olja
  • 8 jušnih žlic mleka Pomurskih mlekarn
  • ¾ zavitka pecilnega praška
  • 1 ščepec soli
  • 500 g moke
  • Postopek priprave:
      1. Za biskvit zamešamo jajca, sladkor, olje, pecilni prašek in sol.
        2. Med mešanjem dodamo 12 žlic mleka in postopoma še moko.
          3. Dobro vmešamo in testo razdelimo na 2 dela.
            4. Pripravimo pekač in razvaljamo prvi del testa, ki ga položimo v pekač.
              5. Testo posujemo z žličko pšeničnega zdroba.
                6. Pripravimo skutni nadev. V skeldi zamešamo skuto, jajca, saldkor, borbon vanilijo in pehtran).
                  7. Nadev dodamo na testo, ga poravnamo in posujemo z dvema žličkama pšeničnega zdroba.
                    8. Razvaljamo drugi del testa in ga previdno položimo na skutni nadev. Testo večkrat enakomerno prebodemo z vilicami.
                      9. Pečemo v prej ogreti pečici na 180 stopinj Celzija 45 minut. Če se nam zdi, da je vrhnja plast testa že preveč obarvana, pokrijemo s peki papirjem.
                        10. Pecivo popolnoma ohladimo v pekaču. Ohlajeno posujemo s sladkorjem v prahu in narežemo na pravokotne rezine.
Sezona 4 - 5. epizoda

Gratinirane ajdove palačinke s skuto in špinačo


Recept

Brezglutenski recept za 8 palačink (za 4 osebe)
    Sestavine:
      Za palačinke:
      • 2 jajci
      • 60 g ajdove moke
      • 40 g riževe moke
      • 200 ml mleka Pomurskih mlekarn
      • 3 jajca
      • 1 kavna žlička sode bikarbone
      • maščobo za peko
      • Za nadev:
        • 350 g skute Pomurskih mlekarn
        • 2 – 3 žlice tekoče smetane za stepanje Pomurskih mlekarn
        • 120 g sveže špinače
        • ščepec soli
        • Za rižev bešamel:
          • 3 cm rezina masla Pomurskih mlekarn
          • 3 jušne žlice riževe moke
          • 300 ml mleka Pomurskih mlekarn
          • Potrebujemo še:
            • 100 g ementalca Pomurskih mlekarn
            • Priprava:
                1. Najprej pripravimo rižev bešamel. V loncu raztopimo maslo in na njem zarumenimo riževo moko. Ko moka lepo vpije maslo, postopoma med nenehnim mešanjem z ročno metlico prilijemo mleko. Kuhališče ugasnemo in mešamo do željene gostote (ne sme postati preveč gosto). Solimo in dodamo muškatni orešček. Pokrijemo s prozorno pvc folijo.
                  2. Pripravimo maso za ajdove palačinke. V skledi zamešamo jajca, sol, mleko in postopoma vmešamo moko po žlicah.
                    3. Maso pustimo počivati 15 minut.
                      4. Pripravimo skutno špinačni nadev. Špinačo očistimo, operemo in blanširamo v slanem kropu. Odcedimo in sesekljamo.
                        5. V skledi zamešamo skuto, tekočo smetano za stepanje, sesekljano špinačo in sol.
                          6. Maščobo v ponvi dovolj segrejemo in spečemo 8 tanjših palačink.
                            7. V ognjevarno posodo damo 2 žlici riževega bešamela in ga enakomerno porazdelimo po dnu pekača.
                              8. Vsako palačinko posebej nadevamo s skutno-špinačnim nadevom in jo zavijemo ter postavimo v pekač.
                                9. Ko so vse palačinke nadevane in je pekač poln, čez palačinke prelijemo bešamel in posujemo grobo nariban ementalec.
                                  10. Postavimo v prej ogreto pečico na 200 stopinj Celzija za 25 – 30 minut oziroma toliko, da povrhnjica dobi lepo hrustljavo skorjico.
                                    11. Pečene gratinirane palačinke vzamemo iz pečice in jih pustimo 5 minut, da nadev zakrkne, nato jih serviramo na krožnik. Dodatno prelijemo z žlico riževega bešamela in posujemo s preostankom ribanega ementalca.
Sezona 4 - 6. epizoda

Sadno-jogurtove rezine


Recept

Za kvadraten pekač 20 x 20 cm
    Sestavine:
    • 150 g moke
    • 80 g sladkorja
    • 60 ml sončničnega olja
    • 80 ml jogurta Pomurskih mlekarn
    • 1 jajce
    • 8 g pecilnega praška
    • iztisnjen sok 1 bio limone
    • sladkor v prahu
    • ananas rezine v lastnem soku
    • sveže jagode
    • banana
      • Priprava:
          1. Stepemo jajce s sladkorjem.
            2. Dodamo olje, jogurt ter limonin sok.
              3. Nato vmešamo presejano mešanico moke in pecilnega praška.
                4. Dobro premešamo, da v masi ni grudic.
                  5. Očistimo in operemo jagode. Olupimo banano.
                    6. 50 g jagod in 50 g banane narežemo na majhne koščke in ročno vmešamo v biskvitno maso.
                      7. Maso prelijemo v pekač, obložen s peki papirjem.
                        8. Po preliti masi razporedimo sadje.
                          9. Preostanek jagod in banane narežemo na kolobarje. Ananasove rezine osušimo s papirnato brisačko in jih prerežemo na polovico.
                            10. V biskvitno maso enakomerno rahlo potisnemo rezino ananasa, kolobar jagode in kolobar banane. Postopek ponavljamo dokler ne porabimo sadja.
                              11. Pečemo v prej ogreti pečici pri 170 stopinjah Celzija 30 – 35 minut. Pečenost preverimo z lesenim nabodalcem. Če je v sredini še preveč tekoče, peko podaljšamo za nekaj minut.
                                12. Pecivo ohladimo in posujemo s sladkorjem v prahu.
Sezona 4 - 7. epizoda

Pita s skuto in karamelo


Recept

Sestavine:
    Za krhko masleno testo:
    • 350 g moke
    • 130 g sladkorja
    • 120 g masla Pomurskih mlekarn
    • 1 jajce
    • 30 ml Pomurskih mlekarn
    • 1 čajna žlička pecilnega praška
Za skutni nadev:
  • 700 g skute Pomurskih mlekarn
  • 1 večje jajce
  • 110 g sladkorja
  • 6 amaretti poljubčkov (pecivo iz mareličnih jedrc, ki jih lahko nadomestite z drugimi, suhimi, krhkimi keksi)
  • 40 g čokoladnih kapljic
    • Za karamelno kremo:
      • 250 ml tekoče smetane za stepanje Pomurske mlekarne
      • 180 g sladkorja
      • 20 g rjavega trsnega sladkorja
      • 150 ml mleka Pomurske mlekarne
      • 10 g masla Pomurske mlekarne
        • Potrebujemo še:
          • 20 g mandljevih lističev
          • 2 pesti oluščenih in neslanih arašidov
          • 1 rumenjak za premaz
          • sladkor v prahu
            • Priprava biskvita:
                1. Zamešamo sladkor, presejano moko in pecilni prašek.
                  2. Dodamo maslo in jajce. Pregnetemo.
                    3. Vmešamo še mleko. Še enkrat dobro pregnetemo.
                      4. Testo zavijemo v prozorno folijo in ga za 30 minut postavimo v hladilnik.
                            Priprava skutnega nadeva:
                              1. Skuto zamešamo s sladkorjem.
                                2. Dodamo rahlo razžvrkljano jajce
                                  3. Premešamo in dodamo čokoladno kapljice ter zdrobljene amarette
                                        Priprava karamelne kreme:
                                          1. Najprej segrejemo mleko.
                                            2. V drugi lonček damo sladkor in 4 jušne žlice mleka (vedno od segrete količine mleka) ter na nizki temperaturi kuhališča med mešanjem sladkor raztopimo. Ko je raztopljen, mešamo dalje, dokler sladkor ne začne delati mehurčkov in se popolnoma posuši.
                                              3. Spet dodamo 2 jušni žlici toplega mleka in spet najprej raztopimo sladkor, ki nato spet dela balončke in se posuši. Med mešanjem z žlico gre sladkor lepo odstraniti od roba lončka in že dobiva lepo karamelno barvo.
                                                4. Spet dodamo 2 jušni žlici mleka in ponovimo postopek tako, da sladkor spet postane suh. Vsakič pridobi tudi malo več karamelne barve.
                                                  5. Ta postopek za tem ponovimo še 3 – 4 krat.
                                                    6. K preostanku toplega mleka dodamo tekočo smetano ter segrejemo. Prilijemo h karamelnemu sladkorju in mešamo dokler ne postane homogeno. Ne sme pa postati preveč gosto.
                                                      7. Dodamo maslo. Z žlico ga vmešamo. Ko žlico dvignemo iz kreme in se ta vleče za žlico kot nit, takrat kuhališče ugasnemo ter mešamo dokler se krema ne ohladi.
                                                        8. V kolikor želimo, da je krema še bolj svetleča, jo v zadnji fazi obdelamo s paličnim mešalnikom.
                                                          9. Tako pripravljeno karamelno kremo do uporabe hranimo v zaprtem kozarcu v hladilniku.
                                                                Sestava pite:
                                                                  1. Testo razdelimo na dva dela. Za spodnji del razvaljamo malo debelejši del.
                                                                    2. Pekač premažemo z maslom in posujemo z moko ter ga obložimo s testom.
                                                                      3. Dodamo skutni nadev, ga poravnamo in mu po vrhu enakomerno nanesemo karamelno kremo, ki jo predhodno zmehčamo nad vodno paro.
                                                                        4. Tanjše razvaljamo še vrhnji del testa s katerim pokrijemo nadevano pito.
                                                                          5. Rumenjak rahlo razžvrkljamo. Z njim premažemo celotno površino testa.
                                                                            6. Posujemo z mandljevimi lističi ter z arašidi.
                                                                              7. Pečemo v predhodno ogreti pečici pri 180 stopinj Celzija 30 – 40 minut, pita mora biti lepo zlato rumena.
                                                                                8. Torto popolnoma ohladimo v pekaču, da skutni nadev lepo zakrkne.
                                                                                  9. Ohlajeno posujemo s sladkorjem v prahu in narežemo.