LEJKO? LEJKO! epizoude

Vsako soboto od 15.00 NOVA epizoda!

Po vsakem premiernem predvajanju bodo vse epizode dostopne ves čas in si jih lahko kadarkoli ponovno ogledate!

Preizkusite se v reševanju kulinarične uganke tudi vi! S fotografijami in videoposnetki svojih duhovitih, izvirnih, lahko tudi vrhunskih kulinaričnih dosežkov, se potegujete za 3 Brezplačne LEJKO! pakete Pomurskih mlekarn!

Za pakete se lahko v nekaterih izzivih potegujete tudi z všečkanjem in delitvijo aktualnih receptov, zato ažurno spremljajte našo Facebook stran Lejko!

Projekt sofinancirata Republika Slovenija in Evropska Unija iz Evropskega sklada za regionalni razvoj.
Sezona 3 - 1. epizoda

Velikonočna slana torta


Sezona 3 - 2. epizoda

Smetanova zmrzlina z jagodami


Recept

  • 300 g jagod
  • 80 g sladkorja
  • 130 g polnomastnega mleka Pomurskih mlekarn
  • 3 lističe želatine
  • 40 g sladkorja v prahu
  • 100 ml tekoče smetane Pomurskih mlekarn
Sezona 3 - 3. epizoda

Drobljenka s skuto in čokolado


Recept

Za pekač s snemljivim obodom premera 26 cm
    Za testo potrebujemo:
    • 500 g moke
    • 200 g sladkorja
    • 250 g masla Pomurskih mlekarn
    • 1 zavitek pecilnega praška
    • 1 rumenjak
    • 1 zavitek burbonske vanilje
    • ščepec soli
    Za nadev potrebujemo:
    • 500 g skute Pomurskih mlekarn
    • 140 g jedilne čokolade
    • 60 g sladkorja v prahu
    • 1 zavitek vaniljevega sladkorja
    • 3 jušne žlice smetane za stepanje Pomurskih mlekarn
Sezona 3 - 4. epizoda

Kolač s smetano


Recept

Za pekač premera 24 cm:
  • 250 g moke
  • 1 zavitek pecilnega praška
  • 300 ml tekoče smetane Pomurskih mlekarn
  • 200 g sladkorja
  • 3 jajca
  • 2 jušni žlici ruma
  • ščepec soli
Sezona 3 - 5. epizoda

Krompirjev narastek z lososom


Recept

  • 1 kg rumenega krompirja za kuhanje
  • 180 ml kisle smetane
  • 250 g rukole
  • 200 g dimljenega lososa
  • šopek drobnjaka
  • naribana limonina lupinica
  • sončnično olje
Sezona 3 - 6. epizoda

Picek solata


Recept

  • motovilec
  • rukola
  • rdeč radič
  • solata
  • piščančje prsi
  • 4 srednje veliki krompirji
  • 8 surovih šampinjonov
  • nekaj rezin dimljene hamburške pancete
  • 1 jabolko sorte fuji
  • 1 l čiste zelenjavne juhe
  • 200 g kisle smetane Pomurskih mlekarn
  • 4 žlice olivnega olja
  • šopek drobnjaka
  • 1 manjši por
  • nekaj redkvic
  • naribana limonina lupinica
  • koper
  • sezam
  • sol
Sezona 3 - 7. epizoda

Jabolčno pecivo


Recept

Za pekač premera 26 cm
    Za biskvit:
    • 5 jajc
    • 190 g masla Pomurskih mlekarn
    • 225 g sladkorja
    • ščepec soli
    • 225 g bele moke
      • Za nadev:
        • 1 kg jabolk (sočne sorte)
        • 2 čajni žlički limoninega soka
        • 500 ml mleka Pomurskih mlekarn
        • 50 g sladkorja
        • 1 zavitek vaniljevega pudinga
        • 1 manjše jajce
          • Za glazuro:
            • 250 g kisle smetane Pomurskih mlekarn
            • 50 g sladkorja
            • 1 zavitek burbonske vanilje v prahu
            • 3 jajca
Sezona 3 - 8. epizoda

Polnjene piščančje prsi


Recept

  • 1 očiščene cele piščančje prsi
  • 50 g sveže špinače
  • 50 g skute Pomurskih mlekarn
  • sir Livada Pomurskih mlekarn
  • maslo Pomurskih mlekarn
  • tekoča smetana Pomurskih mlekarn
  • sol
  • poper
  • mleta rdeča sladka paprika
    Sezona 3 - 9. epizoda

    "Školjke" s skuto


    Recept

    • 200 g testenin za polnjenje (školjke)
    • 400 g skute Pomurskih mlekarn
    • 100 g sira Livada Pomurskih mlekarn
    • tekoča smetana Pomurskih mlekarn
    • 250 g svežih šampinjonov
    • šopek drobnjaka
    • sol
    • poper
    • olivno olje
    • muškatni orešček
      Sezona 3 - 10. epizoda

      Panna cotta z jagodnim prelivom


      Recept

      Za 6 porcij:
      • 500 ml smetane za stepanje Pomurskih mlekarn
      • 120 g sladkorja
      • 1 zavitek vanilijevega sladkorja
      • 1 jušna žlica ruma
      • 4 lističe želatine
        • Za preliv:
          • 250 g svežih jagod
          • sladkor po okusu
          • nekaj kapljic limoninega soka
            • Za dekoracijo:
              • nekaj borovnic ali ostalega sadja po želji
              • bourbonska vanilija
              • lističi melise ali mete
        Sezona 3 - 11. epizoda

        Brokoli kremna juha


        Recept

          Za 4 osebe:
          • 600 g brokolija
          • 1 srednje velik koromač
          • tekoča smetana Pomurskih mlekarn
          • semena kumine
          • olivno olje
          • rezine kruha, ki jih popečemo
          • sol
          Sezona 3 - 12. epizoda

          Bučkina zloženka z ementalcem


          Recept

          • 600 g bučk
          • 70 g ribanega sira Ljutomerski ementalec Pomurskih mlekarn
          • 2 jajci
          • 4 jušne žlice mleka
          • 30 g krušnih drobtin
          • 130 g sira Ljutomerski ementalec Pomurskih mlekarn
          • 2 jušni žlici olivnega olja
          • lističi sveže bazilike
          • sol
          • poper
          • sušen majaron
            Sezona 3 - 13. epizoda

            Limonino-skutni zavitek


            Recept

              Za pekač s snemljivim obodom premera 26 cm:
              • 2 lista zelo tankega vlečenega testa
              • 80 g masla Pomurskih mlekarn
              • 500 g skute Pomurskih mlekarn
              • 90 g kisle smetane Pomurskih mlekarn
              • 3 jajca
              • 1 zavitek vaniljevega sladkorja
              • naribana lupinica in sok 1 limone
              • 120 g sladkorja
              • 3 jušne žlice smetane za stepanje Pomurskih mlekarn
              • sladkor v prahu
              Sezona 3 - 14. epizoda

              Polnjeni jajčevci


              Recept

                Za dve osebi:
                • 1 večji jajčevec
                • 200 g mletega mesa
                • paradižnikova omaka
                • skuta Pomurskih mlekarn
                • črne olive
                • sveža bazilika
                • sušen origano
                • trdi sir Ljutomerski ementalec Pomurskih mlekarn
                Sezona 3 - 15. epizoda

                Mlečne rezine


                Recept

                • 250 g rezin kruha za toast
                • 2 jajci
                • 120 ml Pomurskega mlejka ali mleka Lejko mlejko
                • maslo Pomurskih mlekarn
                  • Za slano različico:
                    • sesekljan drobnjak
                      • Za sladko različico:
                        • kristalni sladkor
                        • sladkor v prahu
                        • sveže sadje (borovnice, jagode, maline ...)
                                • POSTOPEK PRIPRAVE:
                                    1. jajci razžvrkljamo, dodamo mleko ter z vilicami še enkrat dobro premešamo,
                                      2. rezine kruha najprej z obeh strani namočimo v mlečno-jajčni mešanici,
                                        3. nato rezine kruha z obeh strani opečemo na maslu,
                                          4. rezine kruha položimo na papirnato brisačko, da vpije odvečno maščobo,
                                            5. rezine kruha postavimo na servirni krožnik, jih posujemo s sesekljanim drobnjakom oziroma s sladkorjem in dodamo sveže sadje po želji.
                  Sezona 3 - 16. epizoda

                  Ledeni jogurt na palčki


                  Recept

                    Za 6 oseb potrebujemo:
                      Za ledeni jogurt:
                      • 250 g jogurta Pomurskih mlekarn (po želji lahko z okusom)
                      • 250 ml smetane za stepanje Pomurskih mlekarn
                        • Za sadni pire:
                          • 200 g svežih borovnic in malin
                          • 1 bio limono (naribano lupinico ter sok)
                          • 10 lističev mete
                          • 60 g sladkorja
                            • Za piškotni posip:
                              • 6 plastičnih lončkov
                              • 6 lesenih ali plastičnih palčk
                                  • POSTOPEK PRIPRAVE:
                                      1. Najprej pripravimo sadni pire. V lončku zamešamo oprane borovnice in maline, sladkor, naribano limonino lupinico, 70 ml limoninega soka ter oprane lističe mete,
                                        2. Na zmernem ognju mešamo. Odstavimo in ohladimo preden nadevamo v plastične lončke. Morda se vam bo zdelo preveč tekoče, a se zgosti, ko je ohlajeno,
                                          3. Smetano stepemo, da postane čvrsta. Nato vanjo z lopatko vmešamo še jogurt. To storimo previdno, da nam smetana ne razpade. Tako pripravljeno jogurtovo zmes postavimo v zamrzovalnik in pripravimo še piškotni posip,
                                            4. Piškote grobo zdrobimo in jih zamešamo s stopljenim maslom,
                                              5. V plastične lončke izmenoma nalagamo sadni pire in jogurtov sladoled, zaključimo pa s piškotnim posipom,
                                                6. V sredino nadevanega lončka zapičimo še leseno ali plastično palčko in vsaj za šest ur postavimo v zamrzovalnik.
                                                  7. Pred serviranjem plastični lonček prerežemo po dolžini in ga odstranimo.
                                                    Borovnice in maline lahko zamenjamo s poljubnim sadjem. Namesto posameznih »lučk« lahko pripravimo sladoled v posodi. Najprej nadevamo v posodo zmes jogurta in smetane, nato dodamo sadni pire, znova zmes jogurta in smetane ter še enkrat sadni pire. Ponavljamo dokler ne porabimo vseh sestavin. Z lesenim nabodalcem naredimo nekaj vijug, da se mase med seboj porazdelijo. Posodo pokrijemo in postavimo v zamrzovalnik. Kepice ledenega jogurta serviramo v skodelicah.
                  Sezona 3 - 17. epizoda

                  Clafoutis z marelicami


                  Recept

                  Za keramični pekač premera 28 cm
                  • 3 jajca sobne temperature
                  • 80 g kristalnega sladkorja
                  • naribana lupinica 1 bio limone
                  • 90 g mehke moke
                  • 40 g masla Pomurskih mlekarn (sobne temperature)
                  • 200 ml polnomastnega mleka Pomurskih mlekarn
                  • ščepec soli
                  • 400 g marelic
                  • 20 ml pomarančnega soka
                    • Potrebujemo še:
                      • keramični pekač
                      • 10 g masla za premaz pekača
                      • 30 g sladkorja za posip pekača
                        • POSTOPEK PRIPRAVE:
                            1. Marelice operemo, razpolovimo, odstranimo koščico in vsako polovico narežemo na dve rezini.
                              2. Jajca in sladkor zamešamo v penasto kremo, da dobimo dvojni volumen od prvotnega. Dodamo naribano limonino lupinico ter maslo. Nato skozi sito vmešamo še moko. Dobro premešamo in pazimo, da ne nastanejo grudice.
                                3. Dodamo sol, ne preveč hladno mleko in mešamo, da dobimo bolj tekočo in gladko zmes. Nazadnje vmešamo še pomarančni sok.
                                  4. Keramični pekač namažemo z maslom in potresemo s kristalnim sladkorjem. V krogu pekač zapolnimo z rezinami marelic.
                                    5. Zmes rahlo premešamo ter prelijemo čez rezine marelic.
                                      6. Postavimo v ogreto pečico na 180 stopinj Celzija za 55 minut.
                                        7. Posujemo s sladkorjem v prahu, ohladimo in postrežemo še mlačno.
                                          Klasičen francoski clafoutis je s češnjami, pripravimo pa ga lahko tudi z drugim sezonskim sadjem (marelice, breskve, slive,…), izven sezone pa lahko uporabimo vloženo sadje.
                                            Struktura pečenega peciva je malenkost trša od pudinga. Pecivo ponudimo še mlačno, z žličko.
                                              Hranimo pokrito v hladilniku največ 2 dni. Pecivo lahko tudi zamrznemo.
                  Sezona 3 - 18. epizoda

                  Pita iz bučk in tune


                  Recept

                    Za keramični pekač premera 28 cm
                    • krhko testo (predpripravljeno)
                    • 250 g skute Pomurskih mlekarn
                    • 160 g tune v olivnem olju
                    • 4 bučke
                    • 1 por
                    • šopek peteršilja
                    • 15 g olivnega olja
                    • 1 jajce
                    • 1 žlička sesekljanega drobnjaka
                    • 1 žlička sušenega majarona
                    • sol
                      • Postopek priprave:
                          1. V ponvi na olju prepražimo sesekljano čebulo in drobno narezan por.
                            2. Dodamo na tanke kolobarje narezane bučke in začimbe. Premešamo in dušimo toliko časa, da izpari vsa voda.
                              3. Ohladimo in dodamo odcejeno tuno in skuto. Dobro premešamo. Dodamo celo surovo jajce in še enkrat premešamo.
                                4. Krhko testo skupaj s peki papirjem položimo v okrogel keramični pekač. Testo z vilicami večkrat prebodemo. Dodamo nadev in z žlico poravnamo.
                                  5. Pečemo 30 minut pri 200 °C.
                                    6. Pečeno pustimo počivati 10 minut. Postrežemo toplo. Lahko se jé tudi hladno.
                    Sezona 3 - 19. epizoda

                    Puhasta rolada


                    Recept

                      Za klasični pekač iz pečice
                        Za biskvit:
                        • 4 jajca
                        • 4 jušne žlice mrzle vode
                        • 200 g sladkorja
                        • 1 zavitek vaniljevega sladkorja
                        • 150 g moke
                        • sladkor v prahu
                        • ½ zavitka pecilnega praška
                          • Za nadev:
                            • 1 kisla smetana Pomurskih mlekarn
                            • jagodna marmelada
                            • sladkor v prahu
                            • sveže jagode po želji
                              • Postopek priprave:
                                  1. Ločimo beljake od rumenjakov. Beljake z mrzlo vodo stepemo v trd sneg. Postopoma dodamo mešanico sladkorja in vaniljevega sladkorja.
                                    2. Ko imamo svetleč sneg, dodamo rumenjake ter na koncu po žlicah še mešanico moke in pecilnega praška.
                                      3. Pekač obložimo s peki papirjem in vanj prelijemo maso. Enakomerno poravnamo.
                                        4. Pečemo točno 15 minut pri 160 °C.
                                          5. Ko pečen biskvit vzamemo iz pečice, deluje še precej mehak. Počakamo minuto, da zakrkne. Nato biskvit skupaj s pekačem obrnemo na suho krpo. Hrbtno stran s peki papirjem obrišemo z mokro krpo in papir odstranimo. Biskvit zavijemo v rolo in počakamo, da se rahlo ohladi. Odvijemo in namažemo najprej s kislo smetano, potem pa še z marmelado. Rolado nazaj zavijemo. Posujemo jo s sladkorjem v prahu.
                      Sezona 3 - 20. epizoda

                      Crem Caffe


                      Recept

                        Za 8 kozarcev potrebujemo:
                          Za kremo:
                          • 4 skodelice kave (cca. 2 dl)
                          • 4-5 rumenjakov
                          • 120 g sladkorja
                          • 250 ml smetane za stepanje Pomurskih mlekarn
                            • Za dekoracijo:
                              • 150 ml smetane za stepanje Pomurskih mlekarn
                              • 25 g sladkorja v prahu
                              • kakav v prahu
                              • 8 lešnikovih ali kakavovih palčk
                                • Potrebujemo še:
                                  • 8 steklenih kozarcev
                                    • Postopek priprave:
                                        1. Skuhamo kavo in v njej raztopimo sladkor.
                                          2. Rumenjake prelijemo z vročo kavo. Mešamo dokler se ne ohladi.
                                            3. Smetano stepemo, da postane čvrsta. Dodamo jo v lonček s kavo in rumenjaki. Dobro in pazljivo premešamo.
                                              4. Razdelimo v kozarce in postavimo v hladilnik za 2 uri.
                                                5. Preden postrežemo, stepemo smetano s sladkorjem v prahu in jo dodamo na vrh kavne kreme.
                                                  6. Dekoriramo in postrežemo.
                                                    Tako pripravljeno kavno kremo lahko uporabimo tudi za kremo pri biskvitnih sladicah. V maso vmešamo 3 lističe želatine.
                                                      Če želimo, da bo smetana res čvrsta moramo tekočo smetano imeti zelo ohlajeno.
                                                        Sladkor vmešamo šele tik preden je smetana popolnoma čvrsta.
                        Sezona 3 - 21. epizoda

                        Brezglutenska torta z gozdnimi sadeži


                        Recept

                          Za pekač s snemljivim obodom premera 20 cm potrebujemo:
                          • 200 g brezglutenske moke
                          • 100 g rjavega sladkorja za čokoladno pecivo
                          • 170 g čokolade za kuhanje
                          • 2 jajci
                          • 2 kavni žlički pecilnega praška
                          • 1 jabolko
                          • 50 g masla Pomurskih mlekarn
                          • 50 ml vode
                          • ščepec soli
                          • 2 skodelici zamrznjenih gozdnih sadežev
                          • 3 žlice marmelade iz gozdnih sadežev
                          • sladkor v prahu
                            • Potrebujemo še:
                              • sveže gozdne sadeže
                              • zlato jedilno barvo v prahu
                              • sveži lističi mete
                                • Postopek priprave:
                                    1. V skodelici zmešamo jajca in sladkor.
                                      2. Čokolado raztopimo skupaj z maslom.
                                        3. Jabolko drobno naribamo in zmečkamo z vilico. Naribano jabolko vmešamo v raztopljeno čokolado in vse skupaj vmešamo v jajca in sladkor.
                                          4. Vmešamo moko, pecilni prašek in ščep soli. Dodamo še vodo, da nastane mehka zmes.
                                            5. Pečico segrejemo na 180 stopinj Celzija. Zamrznjene gozdne sadeže operemo in pustimo na cedilu, da se dobro osušijo.
                                              6. Pekač obložimo s peki papirjem. Vlijemo 2/3 mase in jo enakomerno poravnamo. Posujemo z osušenimi gozdnimi sadeži. Čez nato prelijemo še preostanek mase.
                                                7. Tri žlice marmelade zmešamo z 1 žlico vode. Prelijemo po površini torte.
                                                  8. Pečemo 40 minut pri 180 stopinjah Celzija.
                                                    9. Torto popolnoma ohladimo ter okrasimo s svežimi gozdnimi sadeži ter posujemo s sladkorjem v prahu. Zlato jedilno barvo v prahu dodamo, ko je torta že porcijsko na servirnem krožniku.
                                                      10. Kot dekoracijo lahko uporabimo sveže lističe mete.
                                                          Brezglutensko moko lahko zamenjate z belo mehko moko ali s polnozrnato moko.
                                                            Torta ima mehko, malce tekočo sredico in je ravno zaradi tega privlačna že na oko. Lahko pa jo ohlajeno postavite v hladilnik in pustite nekaj ur na hladnem. Tako bo bolj kompaktna in se bo lažje rezala.
                                                              Namesto zamrznjenih gozdnih sadežev lahko tudi za nadev uporabimo sveže gozdne sadeže.
                                                                Marmelada je lahko tudi borovničeva ali katerakoli druga, pomembno je, da je temna (črna).
                                                                  Zlato barvilo v prahu uporabimo po želji. Naredi bolj prefinjen izgled torte.